Cum sa alegi voblerul potrivit in functie de specia vizata?

  1. Introducere
  2. Rapitorul vs vobler.
    1. Avatul. 
    2. Salaul.
    3. Stiuca.
    4. Somnul.
    5. Bibanul.
    6. Pastravul.
  3. La final...

Introducere

Inventia voblerului ne spune o poveste interesanta despre obervatiile apicultorului american James Heddon, creditat ca inventator si parinte al acestui tip de naluca. In 1894, in timp ce muncea la refacerea digului morii sale, prelucand scandura deasupra apei, a observat ca aschiile cazute in pelicula erau atacate de bass. Intrigat, Heddon a inceput sa experimenteze cu diverse forme de lemn, pana cand a ajuns la un rezultat ce urma sa fie patentat in 1902 sub numele de “the Dowagiac casting bait”, special creat pentru pescuitul Black Bass-ului.

In limba potawatomi  (grup de indigeni nativ-americani, ce traiau in vestul Marilor Lacuri nord americane) “Dowagiac” inseamna “o gramada de peste”. In 1920, Heddon produce si lanseaza un vobler ce va deveni un mare succes comercial, gratie eficientei sale deosebite, numit (the heddon) “Lucky 13”. Pana in 1934, acest model de vobler a suferit diverse modificari si adaptari pentru a deveni mai eficient sau specializat, iar in paralel au fost dezvoltate alte naluci tip vobler, de forme, culori si utilizari diverse. Astazi voblerele s-au instalat in topul nalucilor utilizate si preferate de pescari, nivelul tehnic, de arhitectura si functionalitate atins in acest moment este foarte avansat iar diversitatea de branduri, stiluri si tehnici care te indeamna sa utilizezi un vobler, este naucitoare. Totusi, indiferent de experienta pescarului, fie novice sau avansat, voblerele au tendinta sa se condenseze ca preferinte, in trusa de spinning, in sensul ca pentru fiecare specie de rapitor in parte, fiecare pescar pare sa aiba un preferat, un volber sau un set de voblere specializate, ce au prioritate, Vom incerca sa identificam, daca nu neaparat un model specific, cel putin un patern prin care sa cream o asociere directa intre specia de rapitor vizata si specificul voblerului cu cele mai mari sanse pentru respectivul peste. Incepem prin a inventaria rapid speciile de rapitor prezente in apele noastre, astfel ca vom incerca sa stabilim ce fel de vobler este indicat pentru avat, salau, stiuca, biban si pastrav. Inainte de a ne avanta in aceasta cautare a perechii ideale vobler-peste, va indemn sa nu ratati capitolul dedicat acestui tip de naluca, din cadrul articolul nostru mai larg, unde veti regasi definitia, prezentarea functionalitatilor si descrierea tipurilor principale de vobler.

Rapitorul vs vobler.

Avatul. 

Este un rapitor reactiv, astfel ca e deosebit de accesibil pescuitului cu voblere, alegerile naturale ale pescarului vor viza forme ce imita obletele - prada sa favorita, voblere ce produc zgomot (rattling), oscilatii si vibratii puternice in evolutie (crank-uri lipless), tehnici in suprafata apei sau in stratul superior - acolo unde ii place sa vaneze(topwatere, suspendate sau chiar poppere). In plus avatul isi arata preferinta pentru voblere alungite, de culori apropiate prazii lui naturale. Tehnica de spinning trebuie bine adaptata acestui peste temperamental iar alegerea voblerului potrivit este cu atat mai importanta la avat cu cat este dificil de capturat si devine rapid frustrant pentru pescarii novici.

Salaul.

In mod cert salaul nu te face sa scoti prima data din trusa, un vobler, el fiind prin definitie o captura de jig. Totusi, daca vrei sa experimentezi pescuitul salaului cu acest tip de naluca trebuie, mai mult ca oricand, sa tii cont de conditiile meteo/sezon, conditiile din apa (limpezime/structuri) si momentul din zi in care pescuiesti, pentru a avea cele mai bune sanse. Se vor utiliza voblere de adancime, inguste si relativ lungi (minnow-uri), de un colorit alb, stralucitor sau in culori deschise, chiar stridente. In anumite conditii, la salau de talie mare pot functiona crank-uri grele, cu evolutie la mare adancime si cu vibratii puternice, ample.

Stiuca.

In contextul potrivit aproape orice tip de vobler poate functiona la stiuca: topwaterele alungite combinate cu tehnici de improscare pot declansa atacuri furibunde cand stiuca este activa; crank bait-urile rattling sau jerkbait-urile de adancime, cand stiuca nu e deosebit de activa sunt excelente; in general se vor utiliza voblere corpolente, colorate agresiv, fara a desconsidera culorile neutre sau naturale. Sigur, stiuca este un rapitor deosebit de apreciat si popular, pescarii se pot bucura de o varianta foarte mare de voblere gandite si dedicate stiucii, de la toti producatorii consacrati. 

Somnul.

Somnul are un apetit senzational si nu exclude aproape nici o momeala oferita, fie va e vorba de pesti vii, rame, lipitori, ficat, carne sau altele mai putin conventionale sau chiar bizare, cum ar fi guma de mestecat. Este astfel un rapitor aparte si pescuitul sau cu voblere este o alegere pe care putini o fac, in general, pescarii experimentati, dornici de senzatii tari. Daca luati in condiderare acesta tehnica la somn, atunci cel mai sigur pariu este utilizarea unor crankbaituri consacrate, voluminoase, de tip rattling, cu evolutie si vibratie ampla, de culori aprinse si evidente. O alternativa sunt si voblerele tip jointed.

Bibanul.

Bibanul ste un rapitor vorace, cu un comportament agresiv iar pescuitul lui este unul foarte satisfacator, in ciuda faptului ca nu are dimensiunea celor de mai sus. O multitudine de voblere pot prinde biban, totul este sa fie utilizate atunci cand se potrivesc contextului si conditiilor. Una din cele mai simple conditii este cea a temperaturii apei, cu cat este mai calda apa cu atat mai mare trebuie sa fie naluca iar tehnica mai agresiva; in celalalt sens, pe o apa rece, se va folosi un vobler mic ce va fi lucrat discret. Culoarea trebuie aleasa in functie de claritatea si temperatura apei, culori deschise, stralucitoare sau aprinse vor fi folosite in sezonul rece si pe ape clare. Tinand cont de aceastea, printre cele mai eficiente voblere sunt crankbait-urile scurte si indesate/groase iar in anumite conditii microvoblerele sau minnow-urile. 

Pastravul.

Acest rapitor aparte atrage cu sine tehnici specifice si pescari extrem de entuziasti si pasionati.Temperamentul acestui peste rapitor, atunci cand se hraneste frenetic dar si perioadele in care este extrem de dificil de capturat, face ca arsenalul unui pescar de pastrav sa fie deosebit de divers iar voblerele pot fi arme redutabile, mai ales cand sunt vizate exemplare mari. In general cele mai recomandate sunt minow-urile, topwater-ele, microvoblerele, voblerele jointed dar disponiblitatea este foarte mare, toti producatorii de renume au rezervate nume sau chiar serii intregi de voblere pentru pastrav. Culorile aprinse dar si cele naturale, ambientale, sunt alegeri de baza, pastravul raspunde bine cand le folosim.

La final...

Dincolo de toate aceste directii trebuie sa adaugam flerul pescarului, intuitia sa, rabdarea pentru a acumula suficienta experienta astfel incat sa capete incredere si sa inteleaga rapitorul pe care il urmareste, apa pe care pescuieste si dorinta de a experimenta si progresa permanent. Va dorim fire intinse!

Comentarii