Introducere
Avatul – Aspius Aspius – este, poate surprizator, membru al familiei Ciprinide, cea mai numeroasa familie de pesti ososi, din care face parte crapul, cleanul, tenul, mreana si alti pesti foarte cunoscuti si populari la noi. Insa Avatul e un peste diferit de ceilalti membri, este practic un rapitor veritabil, al carui comportament trebuie bine inteles pentru a-l putea pescuit cu succes. Avatul ajunge in general la dimensiuni de 50-60 de cm, desi au fost capturate exemplare de peste 100 de cm, iar greutatea lui ajunge intre 4-5 kg cu recorduri de peste 15 kg. Toate aceste lucruri il fac deosebit de atragator pentru pescuitul sportiv, desi culinar nu prezinta interes, nu e foarte gustos si are multe oase mici. Pescuitul la avat poate fi unul dificil pentru ca stilul sau pur si simplu scoate din minti pescarul, nu de putine ori ataca la picioarele tale improscand bancurile de obleti in toate directiile iar tu lansezi dupa el ca imediat sa vezi un alt atac, in alta zona si iar lansezi dupa el si tot asa...fara succes. Asadar cheia consta in intelegerea modului sau de viata si de hranire, in psihologia comportamentului sau si intr-o abordare tehnica si rationala.
Comportament si hranire.
Avatul este prin definitie un peste de rau, iubeste apele oxigenate relativ repezi, iubeste curentul si apa relativ adanca, este mai activ primavara si toamna cand e si usor de localizat, fata de vara si iarna cand se retrage spre structuri, isi incetineste ritmul si nu isi mai tradeaza prezenta. Prefera orele de dimineata si seara, pentru hranire; un fotograf ar spune ca sunt exact orele in care soarele ofera lumina pentru pozele perfecte iar cand soarele incepe sa domine cerul pozele ies arse si avatul pare ca se ascunde. Asadar nu prea ii place soarele si nu de putine ori, zilele cu cer acoperit se dovedesc excelente pentru acest rapitor. Avatul se hraneste aproape exclusiv cu alti pesti, cu exceptia alevienilor sau tinerilor sub 6 luni-1 an ce consuma plancton sau alte vietati, in general albitura devine hrana principala, in special este preferat obletele. Are corpul subtire, zvelt, acoperit cu solzi mici iar gura pozitionata oblic, specifica unui rapitor pur sange, este mare astfel incat avatul e foarte iute, ataca in forta si foarte agresiv. In general, avatul este cunoscut pentru 2 moduri de hranire: vanatoarea si panda.
Vanatoarea
Atunci cand se hraneste frenetic practic iese la vanatoare si se arunca asupra cardurilor de obleti, in suprafata apei, de multe ori in buza malului si facandu-i sa sara ingroziti in toate directiile, acestia ajungand uneori chiar pe mal. Trebuie sa tinem cont de aceasta preferinta a avatului de a se hrani in pelicula apei, de a ataca la suprafata si sa o asociem cu prada sa naturala, obletele. Atunci cand vaneaza avatul este mult mai greu de prins decat am crede, in primul rand datorita faptului ca pescarul concureaza direct cu un imens banc de obleti in timp ce rapitorul este intr-o continua miscare si alergare dupa acestia. E usor sa devii confuz si frustrat alergand cu o singura naluca dupa avatii ce la randul lor alearga in viteza dupa mii si mii de obleti, astfel ca alegerea nalucii castigatoare este mai importanta decat la orice alt peste rapitor.
Panda
Cand soarele devine prea puternic sau cand temperaturile cresc sau scad foarte mult, anuntand vara sau iarna, avatul se retrage spre structuri sau locuri de mai mare adancime, unde are umbra, camuflaj si protectia necesara dar si un camp vizual relativ larg. Asadar el va patrula si va supraveghea prada din zonele de maluri abrupte, din zonele umbrite, din straturile mai profunde ale apei unde lumina patrunde mai discret, din zone cu diverse structuri submerse sau din zonele adanci umbrite de copaci. Nu de putine ori este prins avatul in situatii sau la tehnici de adancime sau cu evolutie a nalucii spre substrat, in cautarea altor pesti rapitori, si este considerata captura accidentala dar astfel realizam ca sunt sanse mari sa il capturam in aceasta maniera si cu o adaptare la acest tip de hranire si comportament.
Echipament
Echipamentul optim pentru avat cere, in primul rand, o lanseta cu un set de calitati destul de complex. Este necesara o lanseta medium light, suficient de versatila si capabila sa arunce greutati intre 5 si 25 g, cu actiune de varf (fast) si cu rezerva de mare putere deci un blanc performant. Pescuitul la avat presupune si aruncari de mare distanta astfel ca trebuie sa ne orientam catre o lanseta ceva mai lunga, in jur de 2.4 m. In cazul mulinetei este important raportul de recuperare ce trebuie sa fie unul mai mare si marimi de tambur intre 2000 si 3000 iar frana trebuie sa fie perfect ajustata pentru a preveni urmarile atacurilor bruste si agresive. Firele de avat pot fi monofilamente sau multifilamente transparente, cu diametre pornind de la 0.18 pana la 0.30, in functie de apa si situatie, desi in cele mai multe cazuri nu este necesar un fir foarte gros, odata socul initial amortizat, avatul oboseste relativ repede si este mai importanta disimularea firului decat rezistenta lui. Textilele nu sunt neaparat recomandate din cauza incapacitatii lor de a amortiza socurile si in plus sunt vizibile, avatul avand simtul vizual foarte bine dezvoltat. Leaderul sau inaintasul trebuie sa fie un fluorocarbon de calitate, corect proportionat sau asociat cu linia principala.
Naluci
Am ajuns la cel mai complex subiect, cel al nalucilor la care avatul raspunde si aici devin foarte importante informatiile despre comportamentul si preferintele avatului. Putem astfel aprecia ca tot ce imita un oblete, ca evolutie, colorit, comportament, poate fi considerata o naluca de succes. Pentru incepatori unele din cele mai la indemana si eficiente naluci raman lingurile rotative si oscilantele. Tot pentru incepatori sau tehnici relativ simple voblerele ce imita un oblete sau special dezvoltate pentru avat, cum este celebrul Salmo Thrill, sunt solutia optima. In ultimii ani insa, pescarii cu experienta sau care sunt specializati in avat gasesc foarte eficiente rattling-urile, blinkerele si pilkerele. In mod special rattling-urile sunt deosebit de eficiente, mai ales in conditii nu tocmai ideale: structuri, apa adanca, apa nu foarte limpede etc. Voblerele care produc zgomote sau zanganit in evolutie pur si simplu atrag atentia si declanseaza atacul atunci cand alte naluci par ca nu functioneaza. Pentru pescarii experimentati sau hardcore crank-urile lipless ce vibreaza si produc in apa un zgomot specific castiga din ce in ce mai multa popularitate. Vara, cand avatul mananca in pelicula apei sunt eficiente si voblerele topwater, popperele sau voblerele ce se scufunda superficial. Foarte eficiente pot fi si tail spinerele, ce la noi au primit popular numele de “moartea avatului”. Asadar observam ca avatul pare un rapitor extem de reactiv, ce actioneaza la vibratii si sunete, la reflexii puternice si la forme ce evolueaza si imita prada lui naturala. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca avatul se prinde surprinzator de bine la gume si tehnici de jigging, in apropierea substratului. Nu ne ramane decat sa ne asiguram ca avem la dispozitie un intreg arsenal de naluci cu potential in capturarea avatului si, in functie de datele specifice ale partidei, ca le utilizam cat mai eficient posibil. Fire intinse!
Comentarii