Naluci artificiale: tipuri si terminologie!

  1. Jig
  2. Naluci moi
    1. Viermi
    2. Grubs sau Twistere
    3. Shad
    4. Creaturi
  3. Linguri sau lingurite
  4. Lingurite rotative
  5. Spinerbaits
  6. Cicade
  7. Voblere
    1. Crankbait.
    2. Minnow
    3. Popper

Pescuitul cu naluci artificiale poate fi un prag psihologic pentru majoritatea pescarilor incapatori sau a pescarilor de stationar ce vor sa experimenteze tehnicile de pescuit la spinning, mai ales datorita raportarii la momelile naturale, fata de care artifcialele au cateva dezavantaje: este necesara o tehnica superioara; nalucile artificiale sunt mai scumpe; cam toate tehnicile presupun o activitate continua si nu in ultimul rand, ele se pot agata si le putem pierde pe substrat sau in structuri. Dar un pescar ce va avea rabdare si va incepe metodic cu tehnici simple si naluci relativ ieftine se va bucura si de avantaje: artificialele pot fi lansate la distante mult mai mari; varientate de naluci este net superioara celor naturale; accesibilitatea este mult mai mare; capacitatea de a viza o specie anume si chiar talia pestelui, este net superioara; calitatea de reutilizare este infinit mai mare – practic momeala naturala poate fi utilizata o singura data.

Desi un astfel de pescuit poate fi deosebit de eficient, varietatea de tipuri, dimensiuni, culori si aplicabilitate a nalucilor este atat de mare incat este debusolant si descurajant. Astazi facem o incursiune in lumea celor mai utilizate si cunoscute tipuri de naluci artificiale si vom incerca o scurta analiza a caracteristicilor si functionalitatii lor. Speram ca la finalul articolului veti avea o imagine clara a felului in care trebuie utilizate diversele tipuri de naluci si cum sa le asociati corect speciei vizate si conditiilor de pescuit.

Jig

Este compus dintr-un carlig de forma specifica, cu varf si cap de jig; acesta din urma este practic o greutate incorporata in imediata apropiere a ochetului si are rolul de a scufunda rapid naluca moale; capul de jig poate avea forma rotunda, alungita, aplatizata sau se regaseste in forme deosebit de specifice, uneori il regasim vopsit si cu ochi de peste; Asadar jigurile vor fi folosite pentru pescuitul pe substrat sau in apropierea sa. Veti auzi termenul de jigging ce presupune o tehnica prin care jigul este lansat, lasat sa atinga substratul, apoi prin miscari repetate jigul este saltat de pe substrat si lasat iar sa cada, experimentand cu diverse viteze si diferite ritmuri pentru a vedea ce functioneaza cel mai bine. Pe jig putem utiliza o serie intreaga de naluci moi.

Naluci moi

Au scopul de a imita momeala naturala, sunt o buna optiune pentru un incapator deoarece naluca lucreaza si are o actiune atragatoare prin simpla recuperare a firului dar devine si mai eficienta odata aplicate diverse tehnici; deasemenea sunt usor de montat si lansat si au un cost relativ mic. In functie de tipul de momeala pe care il imita se pot diferentia in urmatoarele categorii:


Viermi

– sunt practic imitatii ale diverselor forme de viermi (rame, lipitori, alte larve mari), cu corp tubular, de o imensa varietate si aplicabilitate; pot fi sinking sau floating; cea mai comuna montura pentru viermi este Texas Rig;

Grubs sau Twistere

– sunt naluci cu corp tubular, costat (uneori necostat) si coada lunga de forma specifica, spiralata, ce va flutura energic in lucru, pe scufundare sau recuperare; unele twistere au coada dubla sau circulara; pot fi utilizate monturi Carolina rig, drop shot rog sau split rig;

Shad

– sunt naluci ce imita pestisori vii, de o imensa varietate, diversitate si aplicabilitate; pot avea coada de tip paddle ­– ce vibreaza/oscileaza puternic in lucru (pe scufundare si recuperare), coada bifurcata – fie urmareste o evolutie naturala a pestelui fie o evolutie exagerata a cozii;

Creaturi

– sunt nalucile ce imita broscute, soparle, raci, nimfe de diverse insecte (libelula, vetrica etc) sau chiar boboci de rata; sunt utilizate in general cand vizam capturarea unei specii anume si eventual un exemplar mare sau cand anumite conditii impun naluci mai putin conventionale.

Linguri sau lingurite

Termenul este sugestiv, sunt naluci metalice cu forma rotunjita, alungita si concava, ce atunci cand sunt recuperate au o evolutie oscilanta (concavitatii), deosebit de atractiva, dublata de faptul ca stralucesc reflectand razele luminoase. Este o naluca relativ usor de utilizat, de mare versatilitate si cu o eficienta nebanuit de buna. Exista o varietate foarte mare de lingurite oscilante, in functie de actiune, marime, forma si colorit. Sunt ideale pentru incepatori dar in acelasi timp le gasesti in trusele celor mai experimentati.

Lingurite rotative

Sunt naluci metalice cu o constructie complexa din mai multe elemente, fiecare cu rol important in functionarea corecta a ansamblului: paleta – este practic componenta ce se roteste pentru a crea atractie, poate avea corpul rotund sau oval, plat sau profilat, divers colorat pentru a reflecta lumina si atrage suplimentar atentie pestelui; axul metalic in jurul caruia paleta executa miscarea de rotatie atunci cand naluca este lucrata, pe care este integrat si un lest sau o greutate iar in capat este prinsa ancora; calaretul – componenta prin care paleta este atasata pe ax si care trebuie sa asigure o rotatie corecta, fluida si precisa; lestul este corpul ce da greutate nalucii si prin interiorul caruia trece axul; ancora – montata in capatul axului prin intermediul unui ochet, astfel este realizata o articulatie de mare libertate ceea ce confera o eficienta mare nalucii.

Spinerbaits

Avem de a face cu o naluca de o complexitate mare si care necesita familiarizare si tehnica superioara. In principiu este realizat dintr-o tija metalica ce are la un capat carligul sau jigul mascat intr-o fusta realizata din fire sau peri de diverse culori si materiale iar la celalalt capat una sau doua palete ce vor vibra si reflecta lumina, pentru declansa atacul rapitorului.  

Cicade

Sunt naluci metalice de forma lamelara sau aplatizata in planul vertical de evolutie, in general imita forma si coloritul unui pestisor, sunt naluci mai putin conventionale, caracterizate prin capacitatea de a vibra puternic in recuperare, in general vibratia fiind direct raportata la viteza de recuperare, astfel incat o recuperare mai rapida va genera o vibratie accentuata. Este o naluca deosebit de versatila, nu ar trebui evitata de nici un pescar, devine rapid eficienta atunci cand alte naluci nu aduc capturi.

Voblere

Voblerele sunt naluci de o diversitate si aplicabilitate foarte mare, ele vor imita forma, coloritul si evolutia unui pestisor si sunt realizate din materiale tari gen plastic, lemn sau alte materiale compozite. Termenul de vobler este adaptat dupa cel original, din engleza, wobbler ce defineste actiunea de oscilatie sau evolutie tremurata sau in zig zag. Este format din corp cu forma de pestisor, barbeta (unele voblere nu au barbeta si vor folosi designul gurii/capului pestisorului pentru a crea evolutia dorita) si 2 ancore prezenta in zona abdominala si in coada (unele voblere au o singura ancora sau in loc de ancore au carlige/carlig). Voblerul este o naluca recomandata incepatorilor pentru ca este eficienta in conditii de tehnici simple, de exemplu in recuperare cursiva sau trolling. Barbeta este o componenta cheie pentru ca are rol principal in evolutie; ea poate fi de forma mica sau mai mare, lunga sau scurta, mai lata sau mai ingusta, orientata intr-un unghi mai inchis sau mai deschis – toti acesti factori fiind determinanti in evolutia voblerului. In functie de pozitia si forma barbetei dar si de adancimea la care evolueaza, vom putea imparti voblerele in:


Crankbait.

Vobler relativ scurt, cu un corp relativ gros, fie rotunjit fie aplatizat, cu barbeta pozitionata in prelungirea corpului ce ii confera o evolutie cu vibratii si oscilatii ample; majoritatea plutesc pana incep sa fie lucrate dupa care se scufunda rapid in apa sau intre ape, pana la adancimea la care au fost create sa evolueaze, de unde nu vor cobora mai jos si vor evolua liniar apoi se vor ridica spre varful lansetei, pe masura ce este recuperat; exista si crankbait cu flotabilitate neutra sau aproape neutra – va sta sustendat la o anumita adancime. In evolutie un crankbait va imita un peste aflat in propulsie sau in miscare. In functie de forma si lungimea barbetei vom avea crankbait de adancime mica, de adancime medie sau de adancime mare. De asemenea, destul de rar, intalnim si crankbait fara barbeta.

Minnow

Este un vobler cu barbeta pozitionata sub planul burtii; in plus, se diferentiaza de crankbait si prin forma alungita, subtire (pix – stickbaits). Barbeta va fi scurta, ingusta, orientata mai in jos, va avea o vibratie sau o bataie mai marunta, mai putin ampla dar ma energica. Minnowurile pot fi de plutitoare, suspendate la o adancime determinata sau scufundatoare.

Popper

Este un tip de vobler exclusiv destinat pescuitului la suprafata ce se preteaza la tehnici de jerking – recuperare in succesiuni scurte cu pauze de cateva secunde astfel incat capul voblerului sa emita un zgomot sau un sunet infundat ce se va propaga in apa iar coada va improsca apa la suprafata.

Comentarii