Ce inseamna pescuitul la feeder?
Pescuitul la feeder este o metoda relativ noua, foarte eficienta de capturare a pestilor pasnici. Ea consta intr-o tehnica specifica de pescuit stationar, un pescuit in principal la grund cu ajutorul echipamentului dedicat, al unui momitor sau plumb și al monturilor specifice. Un pescuit la feeder este un pescuit prin excelenta foarte precis, iar acest lucru se datoreaza nadei si momelii care se afla una langa cealalta, si creeza o zona capcana, prin care ii determina pe pesti sa-si riste viata pentru hrana si implicit sunt mai putin precauti, deci mai usor de prins.
Acest tip de pescuit a devenit un adevarat fenomen si an de an tot mai multi pescari adopta acest stil - deoarece este o metoda simpla si foarte eficienta, de prins peste. Cuvantul feeder provine din limba engleza si face referinta la cosuletul momitor, cel care este specific acestei tehnici de pescuit.
Ce echipament ai nevoie pentru a pescui la feeder?
Pentru acest tip de pescuit este nevoie insa de un echipament special prezentat mai jos.
Lansetele feeder se remarca prin numarul mare de inele ce permit o distribuire progresiva a tensiunii in blank, dar si prin cele 2 sau 4 varfuri cu putere si actiune diferita care echipeaza aceste lansete. Exista in acest moment pe piata o gama variata de modele de lansete feeder cu actiune, putere si lungime diferita care satisfac toate exigentele pescarilor, fie ca aleg sa pescuiasca pe rau sau balta, iar catalogarea lor se face in mare parte in functie de puterea acestora: Light (sau Picker), Medium si Heavy.
Citeste si: Cum putem alege cea mai buna lanseta feeder? Ghidul pescarului.
Multi pescari tind sa aleaga mulinetele in functie de numarul de rulmenti din care este alcatuita, dar acest detaliu nu ar trebui sa primeze. In pescuitul la feeder se recomanda alegerea mulinetei feeder in functie de lanseta, stilul de pescuit, precum si in functie de pestii vizati. Foarte importante sunt si aspectele de ordin tehnic al mulinetelor feeder, materialele din care sunt construite trebuie sa fie durabile, usoare si rezistente la uzura, carcasa sa fie bine etansata, rulmentii capsulati, frana cu reglaje fine, etc. Intotdeauna alegerea mulinetei feeder se va face in functie de lungimea si greutatea lansetei dar si in functie de distanta la care dorim sa pescuim, raportul fiind unul direct proportional.
In general firele feeder au grosimi cuprinse intre 0.16mm si 0.25mm. Firele cu diametru de pana in 0.20mm sunt utilizate la pescuitul pe rau si vizeaza pesti de talie mica spre medie, iar firele cu diametru mai mare vizeaza pestii mai mari si sunt folosite deobicei pe lacuri la distante mari si cu monturi mai grele. Ca si culoare, este indicat sa folositi fire feeder mai inchise deoarece in unele conditii este necesar sa marcati firul pentru a determina distanta la care lansati in cazul in care nu folositi clipsul tamburului mulinetei.
Carligele feeder se aleg la fel ca in cazul firelor feeder in functie de pestii vizati. Cu cat carligul este mai ascutit cu atat trasaturile vor fi mai nete, inteparea mai usoara si totodata rateurile vor fi mai putine. Dar nu întotdeauna un carlig subtire si mic este solutia. Cele mai des folosite sunt carligele de feeder pentru pesti de dimensiuni medii deoarece au o tija scurta si o deschidere mare, acestea pot fi folosite chiar si pentru unele exemplare mai mari.
In ceea ce priveste monturile de feeder - exista mai multe tipuri, in practica se utilizeaza in 90% din partide o montura precum : montura culisanta/semiculisanta, montura pentru method, montura cu antitangle, montura paternoster – si varianta ei adeseori intitulata montura cu piciorus, montura elicopter.
Asadar, prin detinerea unui echipament complet de pescuit la feeder, capturile vor fi pe zi ce trece mai multe!
Comentarii