Cum putem alege cea mai buna lanseta feeder? Ghidul pescarului!

  1. Ce este pescuitul la feeder?
  2. Actiunea lansetei
  3. Puterea lansetei
  4. Lungime lansetei
  5. Sensitivitatea
  6. Adaptarea la circumstante, nevoi, buget si brand

     Pescuitul la feeder este astazi una din cele mai populare tehnici de pescuit modern, cu o fulminanta ascensiune intr-un interval relativ limitat de timp, aproape suprapusa cu perioada de expansiune a internetului si gratie vitezei cu care informatia circula in ultimii zeci de ani. Daca e sa cautam o definitie a pescuitului la feeder atunci realizam rapid ca, marea noastra majoritate, practicam aceasta tehnica cu mult inainte ca ea sa se bucure de atata atentie si popularitate, intr-o forma mai putin specifica, mai putin particulara, descrisa cu termeni generali “la arc”, “la momaie” etc. Si atunci ne intrebam cum de a devenit o tehnica aparte, de ce are atat de mult succes, ce a facut-o sa imbrace forma actuala si sa se reinventeze? Sigur raspunsul este complex, cu o serie de factori si roluri importante iar un asemenea rol este jucat de lanseta de feeder in sine, cu siguranta o schimbare notabila fata de vremurile cand pescuiam “la arc”. Fiind responsabila pentru o parte din succesul tehnicii, alegerea lansetei nu este una simpla, mai ales cand oferta comerciala este atat de vasta iar decizia poate fi ingreunata de tehnicalitati pe care trebuie sa le luam in considerare. Am creat acest scurt ghid pentru a facilita o astfel de decizie, schitand o serie de pasi care sa ne ajute sa intelegem caracteristicile tehnice, adaptarea la cerinte, nevoi si circumstante, iar in cele din urma sa ne conduca spre modelul potrivit.

Ce este pescuitul la feeder?

Tehnica pescuitului la feeder este una relativ simpla si extrem de productiva atunci cand este aplicata corect. In teorie, este un stil de pescuit ce presupune intretinerea constanta si pe o suprafata relativ restransa, a patului de nada pe substratul sau fundul apei, prin intermediul unui cosulet sau naditor in timp ce momeala este prezentata in imediata apropiere sau in mijlocul acestui pat de nada.

Actiunea lansetei

Actiunea este o caracteristica esentiala a lansetei si se traduce prin curbarea sub presiunea exercitata de peste. Ea poate fi astfel impartita in trei mari tipuri: actiune de varf, actiune progresiva si actiune parabolica. In functie de producator si tehnologia constructiva, exista si tipuri de actiune intermediara, ce se pot incadra intre doua din cele trei de mai sus, de exemplu “actiune de varf intermediara”. Aici e important de retinut ca nu exista un standard absolut, fiecare producator utilizand propriul limbaj tehnic sau adaptat cerintelor proprii, unii creand confuzie printre pescari din cauza unor asocieri nefericite ale actiunii unei lansete cu puterea ei, aceste doua proprietati fiind distince. Revenind la actiunea lansetei, trebuie sa mentionam fiecare tip in parte: actiunea de varf - curbarea este concetrata pe prima treime a lansetei (uneori doar pe varf sau pe varf + portvarf), blancul ramane rigid si faciliteaza aruncari precise, lungi, ofera viteza suplimentara in executia miscarilor specifice tehnicii iar miscarea de intepare este imediat transmisa in forfac/carlic. Desi in alte tehnici, de ex la crap, actiunea de varf este indicata in lupta cu pestii mari, la feeder o astfel de lanseta presupune o serie de riscuri, blancul cedeaza rapid responsabilitatea amortizarii socurilor catre varf, fir (noduri, carlige) si mulineta, atunci cand avem un peste capital. Deci risc considerabil de rupere a forfacului, intindere a carligului sau dezgatare. Pentru pestiii ce nu au “plecari” repetate, nu produc socuri puternice in drill, pesti de talie medie si mai ales pentru competitii, acest tip de actiune este ideal. Actiunea progresiva – curbarea este realizata progresiv, dinspre varf pana spre mijlocul lansetei, este practic un compromis intre viteza mai mica plus eficienta ceva mai scazuta si riscuri reduse. O astfel de lanseta va fi suficient de rapida si precisa fara sa fie foarte moale (poate cu exceptia varfului), cu rezerve de putere, ideala pentru pesti de talie mare dar foarte utila si la albitura. O astfel de lanseta poate fi considerata ALL ROUNDER, cu accent pe versatilitate deosebita, actualmente fiind cea mai populara alegere. Actiunea parabolica – curbarea poate atinge chiar si talonul sau manerul lansetei, caracteristica ce o face mai putin precisa in aruncari, incapabila sa atinga distante considerabile, cu un control mai slab al pestelui dar cu o capacitate excelenta de absortie a socurilor si eforturilor pestilor astfel reducand la minim riscurile de rupere a forfacului, dezgatare sau indoire a carligului. Nu pot sa nu revin iarasi la comparatia cu tehnica de crap, unde o lanseta cu o astfel de actiune este recomandata incepatorilor, in timp ce la feeder este rar cautata, in general de pescari experimentati si dornici de a experimenta driluri sublime.

Puterea lansetei

Asa cum am mentionat si mai sus, puterea este confundata cu actiunea (sau mai degraba invers) datorita unor exprimari gresite ce lasa loc interpretarilor, de exemplu “actiune de 10-40 gr”. Puterea insa este exprimata in grame si indica capacitatea lansetei de a arunca o anumita greutate. Uneori puterea este exprimata de producatori in termeni mai putini obiectivi, de genul “light”, “medium” sau “heavy” ce ne indica orientativ capacitatea respectivei lansete. Exista un raport direct intre capacitatea de aruncare a unei greutati si capacitatea de a face fata unui peste, astfel ca un feeder de putere light va fi recomandat in pescuitul pestilor de talie mica si unul de putere heavy e potrivit in cazul pestilor de talie mare. Dar sa nu uitam sa relationam aceste date si cu datele despre actiunea lansetei.

Lungime lansetei

Daca puterea poate fi raportata la dimensiunea pestelui vizat, nu acelasi lucru putem spune si despre lungimea lansetei de feeder. Totusi lungimea este un criteriu important pentru ca o lanseta lunga va obtine performante superioare la capitolul lansare, atat in precizie cat mai ales in distanta. Un alt avantaj al feederului lung, important atunci cand pescuim pe rau, este acela ca va tine firul principal mai putin expus curentului.

Sensitivitatea

Sensitivitatea feederului este data de varful cu care este echipat, indicand reactia la presiunea exercitata de peste la momentul muscaturii si este masurata in OZ (greutatea necesara pentru a indoi varful respectiv, in unghi de 90 de grade). Un OZ mai mic inseamna o sensitivitate mai mare deci o semnalizare mai puternica pe varf, lucru ce influenteaza alegerea in functie de specia vizata. Acest indicator nu trebuie confundat cu puterea lansetei, in cazul puterii blancul este cel responsabil de capacitatea de aruncare a greutatii, varful avand contributie doar ca parte a intregului ansamblu. Sensitivitatea trebuie direct raportata la greutatea pe care intentionam sa o lansam (in cadrul puterii lansetei) astfel ca trebuie sa evitam situatiile extreme: lansarea unei greutati de 100 gr cu varf de 0.5OZ (ruperea varfului) sau lansarea unei greutati mici cu un varf de 4OZ (lipsa semnalizarii muscaturii). In functie de lungimea lansetei, varfurile sunt echipate cu inele mai largi sau mai putin largi, fiind influentata astfel evolutia si derularea firului, respectiv atingerea distantelor dorite. Varfurile pot fi din carbon sau din fibra de sticla, cele din fibra fiind considerate ca avand un grad mai mare de sensitivitate insa cele din carbon au viteza superioara in executie. Pescarul isi va dori o echipare optima de felul urmator: un feeder light – varfuri de la 0.5OZ pana la 1½OZ, un feeder medium - varfuri de la 1OZ la 3OZ; un feeder heavy – varfuri de la 2OZ la 4OZ iar un feeder extra heavy – varfuri de la 3OZ la 5OZ.

Adaptarea la circumstante, nevoi, buget si brand

Parasind zona de terminologie tehnica  intram intr-o zona mai umana, sa zicem psihologica dar suficient de importanta incat sa fie mentionata. Pescarul trebuie sa isi cunoasca limitele, nevoile, nivelul personal, tipul de apa preferat – fie rau, balta sau lac, frecventa cu care iese la pescuit si de ce nu, sa isi seteze un scop si niste tinte de atins, chiar daca vobim doar de pescuitul de placere. Toate aceste informatii ajuta la formarea unui nivel realist al alegerilor si asteptarilor, optimizeaza sau elimina variantele ce ulterior se pot dovedi ineficiente sau inutile, previne cheltuirea disproportionata a resurselor. Veste buna este ca, datorita avansul tehnologic al zilelor noastre, lansetele din materiale de buna sau foarte buna calitate, sunt astazi accesibile sau au un raport calitate pret foarte avantajos, cu multe branduri de incredere oferind solutii diverse si care acopera aproape orice situatie in cadrul tehnicii de pescuit la feeder.

Iata cele mai apreciate lansete pentru pescuit la feeder:

Comentarii