Astazi continuam seria articolelor dedicate termenilor tehnici si specifici cu unul adresat mulinetelor, in incercarea de a oferi clarificarile necesare celor ce vor sa cunoasca detalii, diferente notabile sau pur si simplu au curiozitatea in a afla care este impactul si rolul acestui intrument in functionarea intregului ansamblu de pescuit.
Ce este mulineta?
Mulineta este un dispozitiv mecanic ce se ataseaza prin intermediul unei mandrine batului sau lansetei de pescuit. Rolul este de a recupera linia principala intr-un mod cat mai corect si eficient pentru a aduce pestele la pescar. Mulineta are totusi roluri secundare deosebit de specifice si de mare importanta, in functie de tehnica utilizata: rol in recuperarea corecta si eficienta a nalucii sau a monturii, rol in atingerea distantelor dorite de lansare, rol de amortizare a socului si efortului pestelui. Astfel ca, in alegerea unei mulinete, devine deosebit de importanta atat tehnica de pescuit, dimensiunea pestelui vizat cat si un intreg set de particularitati ce se adreseaza pescarilor cu nevoi complexe sau cu nevoi specifice.
Tipuri de mulinete!
Categorisirea mulinetelor poate fi o chestiune subiectiva, multe standarde comerciale tinand cont de popularitatea anumitor stiluri pe o anumita piata, asa ca vom incerca sa ne raportam la datele ce sunt relevante pentru zona noastra, numind 3 categorii generale iar in cadrul lor vom diferentia subcategoriile de interes:
Mulinete cu tambur fix
La randul lor mulinetele cu tambur fix pot fi categorisite in mulinete Long Cast (faciliteaza aruncarile la distanta si sunt destinate pescuitului la crap), rapitor - sunt asociate cu pescuitul la rapitor dar in acest context termenul spinning ar trebui raportat la modalitatea de functionare mecanica a mulinetei si mulinetele pentru pescuitul la match. Asadar este vorba de cea mai populara si uzuala categorie de mulinete, ce presupune recuperarea firului prin invartirea unui tambur, pe o axa perpendiculara cu linia lansetei; este cel mai usor de utilizat tip de mulineta, se echilibreaza natural prin pozitionarea mulinetei sub lanseta, are o mecanica simpla de functionare; in functie de aplicabilitate, marime, tehnica vizata dar si in functie de o serie intreaga de alti parametri, se pot intalni multe subcategorii:
- Mulinete de rapitor – marimi intre 500 si 3500, in general usoare si versatile;
- Mulinete de stationar – marimi intre 3000 si 5500 match, feeder, bolo etc, uneori cu tambur specific;
- Mulinete de crap – marimi mari, uneori cu tambur specific gen big pit sau dotate cu sisteme suplimentare gen bait runner;
- Mulinete de somn - marimi mari, mulinete robuste, putere mare de tractiune.
Mulineta cu rambur fix este in general, compusa din: talpa (prinderea in mandrina), manivela (brat si knob), corp (rotor, rulmenti, mecanisme interne), tambur, pick-up, frana. Desi au o aplicabilitate aproape universala, mulinetele spinning au si anumite limitari: prima ar fi riscul de incalcire al firului datorita mecanicii pick-up-ului si a lansarii (astazi o mare parte din mulinete repozitioneaza automat pick-ul la actionarea manivelei astfel incat acest risc este redus); o a 2-a limitare este aplicabilitatea lor in tehnicile relativ light sau cu echipamente relativ usoare iar cand spun asta ma gandesc la pescuitul oceanic unde sunt vizati pesti extrem de combativi cum ar fi tonul; pentru piata locala nu este o problema avand in vedere ca la somn si crap mulinetele spinning au dezvoltat suficiente tehnologii si materiale avansate incat sa faca fata cu brio.
Atunci cand doriti sa achizitionati o mulineta noua si faceti o cautare temeinica, cel mai probabil va veti confrunta cu o serie de temeni sau specificatii tehnice standardizate, uneori diferite de la un producator la altul. Iata o serie cu astfel de termeni:
- Worm Shaft – mecanism sau sistem format dintr-un pinion cu design de melc/spirala, ce influenteaza pozitiv secventa de recuperare/infasurare a firului, reducand frecarea, spirele se aseaza paralel una cu cealalta, oscilatiile sunt reduse.
- Bair runner – sistem suplimentar prezent la mulinetele de crap sau feeder ce presupune trecerea, prin activarea unui switch, de pe setarea de frana complet libera pe sistemul de franare standard (cu presetarea facuta).
- Big Pit – mulinete cu un set de calitati ce le recomanda la pescuitul pestilor mari, supradimensionati: distante foarte mari de lansare, putere mare de tractare, capacitate a tamburului de inglobare a unei lungimi foarte mare de fir.
- Rulmenti – nr de rulmenti este direct proportional cu nivelul superior de functionare si rulare a mulinetei; de asemenea influenteaza durata de viata.
- Anti-reverse – sistem ce previne mulineta sa se invarta in sens invers.
- FF – frana pozitionata frontal.
Mulinete cu tambur rotativ
Mulineta Baitcasting
Mulinetele de baitcasting sunt mulinete cu o mecanica superioara ce le face extrem de puternice si precise in acelasi timp, astfel ca vor fi preferate de pescarii experimentati sau profesionisti. Avand un numar de angrenaje in miscare mai mare decat mulinetele spinning, cu pozitionare deasupra lansetei si cu axul de recuperare al firului paralel cu linia lansetei, mulinetele baitcasting sunt mai greu de inteles si utilizat dar odata dobandite abilitatile si deprinderile necesare, potentialul lor devine un avantaj de necontestat si duce tehnica la un nivel superior. Notabile sunt 2 mari caracteristici ale acestor mulinete, gratie mecanismelor interne: aruncarile sunt extrem de precise, naluca poate fi dusa exact acolo unde ai nevoie iar in lansare tamburul este impiedicat sa se invarta cu o viteza mai mare decat viteza de desfasurare a firului. Un alt avantaj este capacitatea aceleasi mulinete de a fi setata pentru profiluri diferite, in functie de naluca, dimensiunea firului sau a pestelui vizat. Desigur, aceste reglaje de finete pot si o problema pentru un incepator iar o alta problema ar fi pretul lor destul de mare comparativ cu mulinetele spinning.
Mulinete de fly (musca)
Sunt mulinete cu mecanica simpla ce presupun fixarea lor sub lanseta si recuperarea/desfasurarea firului paralel cu linia lansetei, pe o rola dotata cu mecanism de franare. In funtie de mecanismul de franare ele se pot imparti in 2 categorii: cu disc (franare prin frecare similara rotii de la masina) sau click&stop (sistem initial dar destul de rar in zilele noastre). In functie de arbor – cilindrul interior pe care se invarte rola/tamburul, mulinetele pot fi de tip “mid arbor” – tambur mai ingust sau sau “large arbor” – tamburul este mai lat sau larg. Pentru a beneficia de o compatibilitate directa cu lanseta folosita mulinetele se impart in clase: ex #2/3, #3/4, #4/6 etc.
Comentarii