Terminologie lanseta pescuit - blanc, mandrina, maner | Dictionar pescaresc

 1. BLANC LANSETA
  1. Actiunea
  2. Test de curbare
  3. Puterea de aruncare
  4. Inelele
  5. Material lansete
 2. MANDRINA LANSETA
 3. MANER LANSETA

Echipamentul de pescuit al zilelor noastre a devenit unul deosebit de tehnic, din ce in ce mai multi pescari fac alegeri mai degraba bazate pe considerente rationale, in functie de caracteristici scalabile, de noutatea si avantajele tehnologiei constructive si de standarde noi ce se afirma rapid. Acest lucru e imbucurator, efectul este ca utilizatorul dicteaza, intr-o anumita masura, politica producatorului, prin alegerea sa, si in plus beneficiaza de preturi din ce in ce mai mici, pe masura ce noi tehnologii invadeaza piata. Asistam astfel la o avalansa continua de materiale constructive noi, complexe, cu proprietati superioare... produse cu caracteristici greu de imaginat acum cativa ani, cum ar fi lansete de spinning de doar 49 de grame dar cu rezistenta incredibila. Si nu e vorba doar de materiale inovatoare ci si de concepte si mecanisme bazate pe arhitectura inteligenta care fac din accesorii produse deosebit de eficiente.

     Acest context devine aglomerat de o serie intreaga de specificatii si termeni tehnici ce creeaza rapid un paienjenis greu de navigat pentru pescarul aflat in cautarea unui echipament cat mai potrivit, asta in conditiile in care producatorii au tendinta sa se raporteze la standarde proprii, sa omita anumite caracteristici ce nu li se par relevante sau sa utilizeze asocieri care nasc confuzii. Tocmai de aceea ne-am gandit sa cream o serie de articole in care sa structuram, cu minime explicatii, cat mai multe specificatii utilizate de producatori in descrierea produselor lor. Avand in vedere amplitudinea proiectului si cantitatea mare de informatii, vom incerca sa facem descrierile in termeni generali, cat mai relevanti dar succinti si vom publica serii de articole in care vom trata, pe rand, subiecte de mare interes, cu focus pe tehnologii, specificatii si standarde; subiectele vor fi variante, de la lansete/blancuri pana la tehnici de pescuit. Subiectul de astazi trateaza terminologia intalnita in descrierea unei lansete, a unui blanc sau a unei vergi si vom delimita articolul in 3 zone, in care explicam blancul, mandrina si manerul.

BLANC LANSETA

Actiunea

Actiunea descrie capacitatea blancului de a se indoi si de a reveni la forma initiala – pozitia neutra, sub o presiune exercitata pe varf. In functie de materialul folosit si proprietatile acestuia, o lanseta poate avea actiune fast, medium, slow sau variatii intermediare. Poate cea mai buna explicatie a terminologiei utilizate este aceea a timpului necesar ca blancul sa ajunga din pozitia neutra la pozitia de incarcare/arcuire maxima;

Actiune fast/rapida – se indoaie prima treime (superioara) a lansetei;

Actiune extra-fast/extra-rapida – se indoaie doar varful lansetei;

Actiune medium/medie – se indoaie prima jumatate (superiora) a lansetei;

Actiune slow/lenta ( parabolica) - se indoaie pana la maner.

Actiunea unei lansete trebuie insa analizata in contextul tehnicii de pescuit practicate, o actiunea similara determina comportamente, rezultate si alegeri diferite din functie de specificul tehnicii respective. Un factor constructiv prin care producatorul influenteaza actiunea este grosimea peretilor blancului, mai ales spre varful acestuia, acest lucru este rar evidentiat si in general este asimilat complet terminologiei generale desi exista exceptii, cu producatori care ofera aceasta specificatie tehnica suplimentara, il regasiti descris in engleza ca fiind “taper”.

Test de curbare

Test de curbare – greutatea necesara pentru a trage varful blancului in jos pana cand linia formata de sectiunea indoita ajunge perpendicular pe linia neutra a lansetei (lanseta dreapta). Cu cat este necesara o greutate mai mare cu atat blancul este mai rigid. La crap, testul de curbare este standardizat si exprimat in livre, astfel ca o “lanseta de 3.5 lb” presupune ca linia varfului ajunge perpendiculara pe linia neutra (unghi de 90 de grade) atunci cand asupra varfului actioneaza o greutate de 3.5 livre, respectiv 1.58757 kg. Este evident ca lanseta respectiva NU VA ARUNCA aceasta greutate, este un standard orientativ pentru a exprima rigiditatea lansetei (actiunea) si trebuie analizat impreuna cu puterea de aruncare a lansetei. Pe scurt, blanc rigid = actiune rapida (fast), blanc flexibil = actiune lenta (slow).

Puterea de aruncare

Puterea de aruncare - sau mai simplu puterea blancului/lansetei/vergii este descrisa fie prin termeni orientativi gen heavy, medium heavy, medium, light, ultra light fie printr-un standard specific de greutate (grame sau OZ). Puterea de aruncare trebuie corelata cu puterea/rezistenta firului de pescuit, aceasta din urma trebuie sa se pastreze in interiorul primei: un blanc heavy va conduce la ruperea unui fir prea subtire iar un fir prea gros va conduce la ruperea unui blanc light.

Inelele

Acestea formeaza un sistem de sustine si ghidaj al firul ce pleaca din mulineta catre varful lansetei cu scop adaptat fiecarei tehnici in parte;

- un inel este compus din talpa (portiunea ce are contact cu blancul), piciorul (poate varia lungimea, forma si numar – simplu sau dublu), inelul propriu-zis - cu sau fara pastila ceramica (variatii multiple in functie de material si tehnologie);

- un inel cu un singur picior/talpa va impacta mai putin actiunea si greutatea lansetei, un inel cu picior dublu va fi utilizat la lansete ce vizeaza pesti mari, in general lansete heavy-duty.

 • Inele cadru K – inele utilizate la spin si casting, cand pescarul lanseza frecvent si utilizeaza fire impletite, considerate standard in prevenirea incalcelilor.
 • Inele micro – utilizate in general la lansetele de match si feeder, deosebit de usoare si cu impact minim asupra actiunii lansetei;
 • In functie de specificul si calitatea materialului din care este construita pastila, intalnim o serie intreaga de inele:
 • SIC (Fuji) – sau Silicone Carbide (semiconductor din silicon si carbon) sunt inele foarte usoare, cu suprafata foarte fina (alunecoasa) – frictiunea este redusa la minim, durabilitate foarte mare, conductivitate mare a caldurii;
 • Alconite (Fuji) – un grad inalt de Aluminium Oxide, cu 80% mai puternic si cu 20% mai usor fata de standard, nivel de cizelare/polisare foarte bun, ideal pentru monofilamente; sunt inele usoare, durabile si versatile insa de o duritate sporita;
 • Torzite(Fuji) – mai puternice, mai rezistente, mai flexibile decat SIC, pastreaza frictiunea la minim gratie unei polisari chiar mai buna decat a inelelor SIC, au o durabilitate mare, sunt mai subtiri si mai usoare.
 • Hardloy (Fuji) – este un grad intermediar de aluminium oxide, se remarca prin durabilitate deosebita si raport calitate pret foarte bun;
 • Titanium frame – cadrul din titanium al inelului cu proprietatea specifica de a reveni la forma/diametrul neutru dupa ce este supus unei forte de indoire (mai precis aliajul nickel-titanium are aceasta proprietate), sunt de greutate foarte mica, extrem de rezistente la coroziune, puternice si flexibile in acelasi timp.
 • Probabil cel mai popular nume de producator este FUJI, cu foarte multe tipuri si tehnologii utilizate si patentate, amintim suplimentar fata de cele de mai sus:
  • CC finish –rezistenta la coroziune de 7 ori mai mare decat standardul de otel inoxidabil; tehnologie prezenta pe Fuji K-SIC, Fuji Alconite si Fuji FazLite;
  • Fuji FazLite – concept intre Alconite si Hardloy, raport calitate pret bun;
  • Fuji SIN (Silicon Nitride II) – proiectate pentru pescuitul oceanic/marin, capabile sa reziste salinitatii extreme; in general sunt inele grele, cu diametru larg, echipeaza lansete heavy sau extra-heavy.

Material lansete

Fibra de carbon – este cel mai uzual material utilizat in constructia blancurilor actuale; este alcatuita din atomi de carbon legati intre ei pentru a forma un lant lung. Fibrele sunt extrem de puternice, rigide si in acelasi timp usoare, in comparatie cu celelalte materiale utilizate. Coeficientul de elasticitate (modulus) exprima rigiditatea fibrei de carbon si este exprimat in PSI (pounds per square inch; in functie de aplicabilitate se utilizeaza si GPA – gigapascal). Exista mai multe tipuri de fibre de carbon, fiecare cu coeficientul de elasticitate si rezistenta proprie. Producatorii folosesc 2 standarde, un prim standard imprumutat de la fibrele de grafit este HM si IM

 • HM – high modulus (intre 350-450GPA);
 • IM – Intermediate-modulus (intre 200-350GPA).

Al doilea standard ar fi “Carbon Ton” sau tonajul :

 • 20T, 30T, 36T, 40T, 50T, 60T.

Asadar este necesara o atentie si analiza mai serioasa a tipului de carbon din care este realizata lanseta sau varga pe care doriti sa o achizitionati, producatorii folosesc in general o terminoligie proprie, care le serveste scopurile. De retinut sunt urmatoarele:

 • Cu cat este mai mare coeficientul de elasticitate (modulus) cu atat mai rigid va fi blancul;
 • Cu cat creste rigiditatea unui bat cu atat scade rezistenta lui, astfel ca un bat foarte rigid va fi mai fragil;
 • Pentru cei ce aleg un blanc high modulus este recomandat sa aleaga un brand de mare traditie;
 • Fibra grafitata – fibra cu puritate ridicata, cu peste 99% carbon.

MANDRINA LANSETA

Mandrina – este suportul fixat pe manerul blancului in care se va monta mulineta; mandrinele sunt standardizate, in functie de diametrul interior sau exterior (marimi: 16,17,18,20,22 etc); are, in general, urmatoarele componente:

 • Corp – din plastic, grafit, aluminiu;
 • “Gluga” (hood) – capatul ce gliseaza pe talpa mulinetei;
 • Piulita de fixare – ce strange gluga si fixeaza talpa mulinetei;
 • Insertii – pluta, duplon, EVA;
 • Tragaci (forma ergonomica la lansetele de casting);
 • In functie de tehnica de pescuit, puteti intalni diverse tipuri si modele de mandrina: 
  • mandrine spinning/carping: CRB, DPSM, DPSD, DNPSD, KDPS, VSS, NPS, SKSS, KSKSS, TVS, GBS etc;
  • mandrine casting: CRB, ACS, ECSM, SCRSD, PSS, PTS, PLS, TCSM, SKTPSM, TCSSD, TDPSM, SKTS, TDPSSD, PSSLD, PMTS, PULS, KSKTS etc;
  • mandrine fly: CRB, AWB, AL, REC, AIW, A, etc.

Mufarea – este actiunea de conectare a tronsoanele unei lansete si exista 2 practici distincte: mufare cu spigot (dop sau cep intermediar) si mufare directa (mufara directa are 2 variatii: normala si inversa);

Spigotul – este dopul sau cepul integrat in tronsonul inferior si care intra in segmentul superior pentru a asigura continuitatea blancului; o mica suprafata a spigotului va ramane in exterior, expusa, astfel incat cele 2 tronsoane nu vor avea contact direct (in afara de suprafata spigotului) si pescarul trebuie sa considere acest lucru normal si SA NU FORTEZE penetrarea completa a spigotului;

Mufarea normala – este mufarea directa a celor 2 tronsoane, cel superior intra in cel inferior (cel inferior imbraca o portiune din cel superior) si e destul de rar utilizata.;

Mufarea inversa (overfit) – este mufarea directa a celor 2 tronsoane, cel inferior intra in cel superior (cel superior imbraca o portiune din cel inferior), de departe cea mai populara tehnica de mufare, asigura cea mai calitativa continuitate a blancului, nealterand actiunea acestuia;

MANER LANSETA

Manerul - este zona de contact direct, uneori permanent, a pescarului cu lanseta sau varga, astfel incat trebuie sa indeplineasca roluri specifice si foarte importante, adesea neglijate. Trebuie sa fie comod, sa previna alunecarea, sa faca lanseta usor manevrabila. Manerul genereaza deoseori alegeri gresite ale lansetelor pentru ca are si alte roluri, discrete sau greu de anticipat. Un incepator va cauta confortul, un pescar experimentat orientat spre rezultate va decide in functie de un complex de factori.

 • rol principal de contact direct si manipulare, in general este acoperit sau captusit, total sau partial, cu duplon, EVA, pluta, diverse tipuri de cauciuc sau plastic;
  • maner scurt -  in functie de aplicabilitate si tehnica;
  • maner lung sau foarte lung (uneori aproape de lungimea talonului);
  • maner offset -  detasabil - lungime de transport redusa;
  • maner complet acoperit - se poate utiliza cu 2 maini, pozitia mainii se poate ajusta pe lungimea manerului, poate fi folosit antebratul drept suport, nelipsit la lansete heavy-duty;
  • maner split - cu blancul aparent intre zone (despartit in 2 zone) - utilizat la lansete light pt a diminua greutatea lansetei, design atragator, echilibru facil al lansetei;
  • grip end - partea finala, de la cotor, a manerului, imbracat in material aderent;
  • capac - dopul din capatul talonului sau cotorului, uneori cu rol de protectie (din material mai dur - lansetele ce stau pe suporti verticali sau pe sol), inchid blancul - in unele cazuri in adancimea blancului, pot avea si rol decorativ - logo sau brand gravat sau printat; in unele cazuri capacul are rol si design special pt fixarea si stabilizarea lansetei - ex. pescuitul oceanic - capac Gimbal.
 • roluri suplimentare, in functie de tehnica:
  • rol de echilibrare a lansetei;
  • rol de preluare sau distributie a fortelor - incheietura mainii este direct supusa actiunii manerului.

Maner EVA - material aproape la fel de usor ca pluta, mai rezistent la utilizare si stres dar cu variatii mari in ceea ce priveste standardul de calitate si confort, este indicata o EVA de mare densitate sau duritate;

Maner pluta - vine cu diverse graduri de finisaj respectiv graduri de calitate diferite dar in general este considerat material superior, usor, maleabil, placut la atingere dar si mai greu de intetinut, predispus la alterare;

Maner cauciuc - considerata cea mai slaba calitativ si ieftina varianta de acoperire, in general utilizata la grip end sau capace; unele tipuri de material (ex. Fuji BRC - pereti grosi din cauciuc dur) au rol important de protectie;

La modele premium de lansete mai putem regasi maner din aluminiu, lemn de esenta nobila etc.

Talonul –este capatul inferior sau tronsonul mai gros al blancului, ce include manerul. Un talon rigid este specific lansetelor de casting sau blancurilor cu aruncari superioare;

Comentarii