Introducere
Tenul sau Cteno sau Amurul Alb - Ctenopharyngodon idella face parte din familia ciprinidelor si este originar din Asia estica, zona raului Amur, de unde isi trage si numele. Este un peste aproape exclusiv vegetarian, motiv pentru care a fost introdus in Europa si in America de Nord, pentru a controla excesul de vegetatie din ape. Gratie adaptabilitatii sale il putem astazi gasi in aproape orice balta, in lacuri, in majoritatea raurilor si, desigur, in Dunare. Forma sa unica, de torpila, si corpul mare cu dimensiuni si greutate considerabila, il face usor de recunoscut printre ciprinide iar pescuitul sau este unul adaptat din pescuitul la crap si are o serie intreaga de particularitati sau specializari. Tenul este recunoscut ca un puternic luptator, mai ales in preajma minciogului se dovedeste a fi extrem de temperamental si imprevizibil.
Localizarea
Tenul prefera apele nu foarte adanci, cu vegetatie atat la suprafata cat si pe fundul apei, cu substrat fara structuri, relativ intins, de multe ori cauta hrana la suprafata apei si isi tradeaza usor prezenta prin patrulele pe care le organizeaza. Pescarii de ten sunt familiarizati deja cu celebrele „cocoase” ce fac valuri si starnesc stupoare printre cei ce le vad pentru prima oara. Are comporament de turma, poate fi observat in grupuri de multe exemplare cautand impreuna hrana, pe trasee clar delimitate, uneori foarte aproape de mal, tragand de firele de trestie sau papura. Fiind un peste deosebit de timid si suspicios este foarte important sa abordam partida in liniste, sa evitam miscarile bruste, zgomotele iar lansarile sa fie cat mai discret realizate, fara improscarea apei, ideala ar fi plantarea. Este activ mai ales vara si in special pe canicula, cand are un comportament de hranire intensiva.
Nadirea
Tenul este un peste cu un apetit urias, un exemplar poate sa consume zilnic o cantitate de hrana de 2 sau chiar de 3 ori mai mare decat cea a propriului corp si are un ritm de crestere impresioanant, in functie de mediul in care traieste si disponibilitatea hranei, poate castiga de la 2 pana la 4 kg pe an. Tinand cont de aceste lucruri, este firesc sa ne gandim ca o partida de succes va trebui sa includa un volum mare sau foarte mare de nada. Cea mai fericita optiune pentru nadire sunt semintele (porumb, alune tigrate, grau, mazare etc) ce trebuiesc neaparat tratate termic sau fermentate altfel periclitam atat viata pestelui (semintele nefierte se umfla in burta pestelui) cat si calitatea partidei (dupa ce isi umple burta cu seminte nefermentate se va retrage o perioada indelungata pentru a digera). In general nada dulce si aromele fructate sunt alegeri inspirate, boilesurile pot fi, de asemenea, deosebit de potrivite mai ales pe lacuri, cele mai frecvente arome de boiles utilizate sunt: scopexul, anason, tutti frutti, ananas, lucerna.
Echipamentul
Tenul este un peste de talie mare si in apropierea minciogului, datorita naturii sale extrem de sperioase, se panicheaza si devine extrem de agitat si imprevizibil, deseori sare sau se zbate asemenea unui tarpon. Echipamentul trebuie sa fie adaptat tuturor acestor chestiuni, sunt recomandate lansete puternice, de minim 3.5 lb, cu actiune fast, mulinete robuste cu frana performanta, eventual cu frana rapida pentru a putea trece usor si simplu la o setare permisiva, atunci cand tenul se apropie de minciog si creste riscul unei plecari bruste. Firele pentru linie pot fi firele clasice deja consacrate, poate cu grosimi mai mare sau adaptate conditiilor de pescuit.
Montura
Spre deosebire de crap, tenul musca hrana si nu o aspira, astfel ca mecanica monturii trebuie sa respecte acest lucru si aceasta sa utilizeze carlige mici si relativ groase, cu tija scurta sau medie pentru a fi usor de mascat de momeala si curbura circulara larga pentru a facilita o intepare puternica. Buza inferioara a tenului este destul de tare si greu penetrabila, trebuie urmarita o mecanica prin care inteparea sa se realizeze in coltul gurii sau in buza superioara, printr-o perforare profunda si completa. Pe balti se recomanda monturile inline iar la Dunare sunt eficiente monturile elicopter.
Momeala
Tenul raspunde foarte bine la momelile discret ridicate de pe substrat, motiv pentru care multi pescari utilizeaza flotantul in combinatie cu porumbul sau alte seminte sau chiar porumb artificial. In utilizarea boilesurilor, parerile sunt impartite, intre pescari ce folosesc la carlig un boiles scufundator si cei care folosesc pop-up-uri pentru o prezentare mai evidenta pe substrat. Avand in vedere capacitatea si comportamentul de hranire al acestui peste, este posibil sa nu existe diferente notabile intre cele 2 abordari, ci doar circumstantiale. Momeli putin folosite la noi dar cu potential si rezultate notabile in alte parti: painea, prunele, bucati de ananas, rosii cherry etc. Nu de putine ori tenul, atunci cand i se ofera ocazia, se poate prinde la rama sau vierme.
La final trebuie spus ca tenul poate fi un peste dificil sau usor de prins, in functie de cat de bine intelegi comportamentul lui si cat de corect aplici tactica specifica de pescuit. Indiferent de aceasta, ramane un peste special care atrage prin dimensiunile impresionante si prin calitatea extraordinara de trofeu. Va dorim fire intinse de teni gigantici!
Comentarii