- Introducere.
- Pastravul indigen - Salmo Trutta Fario.
- Lipanul - Thymallus thymallus.
- Fantanelul - Salvelinus Fontinalis
- Pastravul de lac - Salmo Trutta Lacustris
- Pastravul curcubeu - Oncorhynchus Mykiss
- Lostrita - Hucho hucho
- Pastravul de Marea Neagra - Salmo trutta labrax
- Coregonul - Coregonus maraenoides
Introducere.
Pastravul este un peste ce naste pasiuni aparte, cu un fan club foarte bogat si pescari ce fac din tehnicile de pescuit o adevarata arta. In special fly fishing-ul este considerat o tehnica complexa, deosebita, fermecatoare si foarte eficienta la salmonide. Dar inainte de a intelege tehnicile trebuie sa intelegem si sa cunoastem pestii. Astazi ne propunem sa prezentam speciile de salmonide din apele noastre si sa spunem cateva cuvinte despre fiecare specie in parte, din perspectiva pescarului si nu numai.
Asadar, pastravii fac parte din familia salmonidelor, respectiv Salmonidae, familie impartita in 3 sub-familii: Coregoninae (in care regasim coregonul), Thymallinae (in care regasim lipanul) si Salmoninae. Din marea familie a salmonidelor, pe teritoariul tarii noastre se intalnesc: pastravul indigen, lipanul, pastravul curcubeu, pastravul de lac, fantanelul, lostrita, pastravul de mare si coregonul.
Pastravul indigen - Salmo Trutta Fario.
Pastravul indigen sau pastravul brun (brown trout) sau pastravul de munte, este cel mai raspandit peste din familia salmonidelor, de pe teritoriul Romaniei. El este raspandit in cursurile superioare ale raurilor de munte si in lacurile montane, uneori prezent si in cursuri de ape din zonele deluroase. Cum bine stim, acest lucru este datorat preferintei lui pentru ape bogate in oxigen, limpezi si cu temperaturi anuale scazute(8-12°C), ape cu viteza mare de curgere si albie putin adanca. Pastravul indigen este un peste vorace, adesea pandeste hrana si ataca inversunat, pescarii experimentati adaptandu-si rapid tehnica in functie de comportamentul lui, panda sau hranire activa prin atacuri repetate. In acelasi timp, este un peste precaut si foarte conectat la mediul inconjurator, se sperie usor si trebuie abordat cat mai ferit posibil. Media lungimii exemplarelor de pastrav indigen este intre 25-30 cm iar media greutatii de 200-250 gr. insa exemplare mari pot atinge greutati considerabile, fiind consemnate capturi si de 8 kg. Atinge varsta de reproducere la 3-4 ani si perioada cand depune icrele este in octombrie-noiembrie, in functie de temperatura. Conform ordinului pe 2021 privind stabilirea perioadelor de prohibitie, pescuitul pastravului indigen este interzis pana la 31 martie 2021 si in perioada 1 octombrie 2021 — 31 martie 2022 iar dimensiunea minima de retinere este de 20 de cm.
Lipanul - Thymallus thymallus.
Lipanul este raspandit in zona inferioara a raurilor de munte, practic imediat sub zona pastravului, preferand apa limpede si rece dar mai adanca si mai linistita decat cea din zona superioara. Este considerat singurul salmonid autohton nealterat din punct de vedere genetic. Nu este la fel de virulent ca pastravul, atunci cand se hraneste, si este mai putin sperios, uneori urmareste prada indeaproape, inainte de a o culege, parca fara nici un efort. Este un salmonid de talie mijlocie, poate atinge dimensiuni considerabile de peste 60 cm lungime si 7 kg greutate insa media este situata intre 30-35 cm si 350-400g. Maturitatea sexuala este atinsa dupa 3-4 ani iar dupunerea icrelor are loc in intervalul martie – mari. Lipanul este un peste protejat astfel incat pescuitul lui este interzis. Din pacate lipanul este un peste destul de rar pentru ca este extrem de sensibil la modificarile calitative ale apei raurilor, din pacate raurile sunt din ce in ce mai poluate si mai putin ingrijite.
Fantanelul - Salvelinus Fontinalis
Pastravul fantanel seamana cu pastravul indigen ca forma dar se deosebeste ca si colorit, el a fost introdus in apele tari noastre la inceputul anilor 1900, fiind originar din zona de coasta atlantica a Americii de Nord. Are un temperament similar pastravului indigen, ataca virulent, este chiar mai agresiv si mai putin precaut decat acesta. Ocupand acelasi areal cu pastravul indigen si avand aceeasi perioada de depunere a icrelor, se incurciseaza cu aceasta insa indivizii rezultati sunt nefecunzi. Lungimea medie a fantanelului este de aproximativ 20 de cm si ajunge la o greutate medie de aproximativ 100 de gr. Fiind destul de rar si puternic afectat de poluare sau de reducerea calitatii apelor, fantanelul este protejat si pescuitul lui este interzis.
Pastravul de lac - Salmo Trutta Lacustris
Este o varietate a pastravului indigen, fiind un peste perfect adaptat traiului sedentar in lacurile montane de adancimi mari, motiv pentru care poate atinge dimensiuni mari avand hrana din belsug si avand un ritm de crestere mult accelerat fata de alte specii. Este considerat un adevarat trofeu si un deliciu in drill, foarte apreciat de pescarii sportivi. Este usor de confundat cu pastravul indigen si doar la maturitate se distinge clar prin coloritul specific argintiu. Atinge tarziu maturitatea sexuala, dupa mai bine de 5 ani, si depune in octombrie-decembrie.
Pastravul curcubeu - Oncorhynchus Mykiss
Pastravul curcubeu, cu numele ce i se trage de la dunga in culorile curcubeului, ce ii traverseaza mijlocul corpului, este cel mai adesea intalnit in pastravarii, ritmul sau de crestere si preferinta pentru ape adanci si intinse, il recomanda pentru cresterea intensiva de unde evadeaza si il putem prinde in apele naturale. De asemena, unele lacuri montane au fost populate cu pastrav curcubeu insa este destul de rar prins, cel mai probabil numarul lor a fost puternic redus de braconaj. Este un rapitor feroce, ataca furibund si este foarte apreciat de pescarii sportivi pentru drilurile de calitate.
Lostrita - Hucho hucho
Lostrita este cel mai mare peste din familia salmonidelor prezente pe teritoriul tarii noastre, cu o lungime medie de aprox. 70 cm si o greutate medie de 2-3 kg si au fost citate, de-a lungul timpului, recorduri de peste 50 de kg si 2 metri lungime. Este o specie ihtiofaga, se hraneste aproape exlcusiv cu alti pesti, este deosebit de vorace, este localizata in raurile relativ mari, de curent puternic, ce se suprapun zonei pastravului. La nivelul Uniunii Europene, lostrita este un peste amenintat cu disparitia astfel ca este protejat, pescuitul lui fiind interzis.
Pastravul de Marea Neagra - Salmo trutta labrax
Este o specie endemica bazinului Pontic, intalnit in Marea Neagra si in Marea Azvor, cu ciclul de hranire si crestere ce se desfasoara in mediul marin si ciclul de reproducere in fluvii, unde migreaza pentru depunere in luna aprilie. La noi este rar regasit in zona de coasta, in Delta si pe Dunare (urca pana la 700 de km in amonte), este un peste protejat, inclus pe LISTA ROSIE A SPECIILOR DE PLANTE SI ANIMALE DIN REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII ROMANIA. Pescuitul pastravului de mare este interzis.
Coregonul - Coregonus maraenoides
Ultimul peste din familia salmonidelor, ce se intalneste in Romania, este Coregonul. El a fost introdus experimental pentru aclimatizare in 1957, adus din fosta URSS si este un peste adaptat lacurilor adanci de munte, cu apa rece si limpede, de unde urca inspre rauri pentru reproducere. Poate atinge dimensiuni de peste 60 de cm si greutate de peste 4 kg. Alevienii si pestii tineri se hranesc cu plancton, larve ale insectelor, insecte etc iar la maturitate deprinde un comportament de rapitor. Este putin cunoscut si intalnit la noi, pescuitul acestui peste fiind interzis.
Comentarii