- Introducere.
- Ce inseamna rezistenta la apa?
- Ce este standardul IP - standardul de protectie impotriva patrunderii apei?
Introducere.
Starea vremii este unul din factorii decisivi ce influenteaza viata pescarului, deciziile, tehnicile si echipamentul de pescuit folosit. Pentru marea noastra majoritatea, impulsul si dorinta pescuitului sunt prea puternice pentru ca o vreme nefasta sa ne opreasca, suntem dispusi sa pescuim oricand, fie zi sau noapte, pe ploaie sau frig. Dar frigul, ploaia, umezeala sunt totusi factori ce ne afecteaza, reduc placerea unei partide si ne fac sa ne gandim cum am putea sa le facem fata, cum ar putea sa ne fie mai confortabil si mai placut. Gratie tehnologiei moderne, actuale, pescarul are acum la dispozitie echipamente ce tin la distanta, frigul si umezeala. Ne-am gandit sa dezbatem si sa dedicam acest articol starndardelor ce stabilesc si reglementeaza gradul de rezistenta la umiditate si apa si vom incerca sa includem echipamentele gen imbracaminte/corturi si obiecte de tip accesorii ce se preteaza evaluarii dupa aceste standarde.
Ce inseamna rezistenta la apa?
Exista pe piata, in special in zona de imbracaminte, o serie intreaga de patente si tehnologii brevetate care se intrec in a oferi un grad de rezistenta la umiditate, la patrunderea apei inspre corp. Adevarul este ca nu exista impermeabilitate totala, indiferent de tipul de material sau tehnologie, mai devreme sau mai tarziu si in functie de presiunea exercitata de apa asupra materialului, acesta din urma va ceda. Asadar, corect este sa afirmam ca toate aceste materiale sunt rezistente la apa, cu diferite grade, unele cu grad mai mare iar altele cu grad mai mic. Vom intalni adesea termeni precum “water resistent” sau “waterproof” sau “water repellent”, utilizati mai degraba cu scopul de a oferi o perceptie generala, orientativa, asupra calitatii de rezistanta la apa. Pentru a scala precis se folosesc 2 metode, in contextul in care un material este considerat waterproof in relatie directa cu capacitatea sa de a rezista presiunii apei.
- Evaluarea PSI – pound force per square inch – unitatea de masura a presiunii/stresului mecanic; Materialele comune au valori cuprinse intre 3 si 5 psi; gore-tex-ul, de exemplu, are o rezistenta de aprox 40 psi.
- Evaluarea mm/24h – cel mai des intalnita, se refera la cantitatea de ploaie la care materialul este rezistent pe parcursul a 24 de ore, astfel incat un material evaluat la rezistenta de 1000 mm va rezista la 1000 mm de apa, pe parcursul a 24 de ore fara ca umiditatea sa patrunda; gore-tex, de exemplu, are o rezistenta de 28.000 mm.
- In general un echipament de foarte buna calitate incepe de la 10.000 mm ceea ce inseamna o rezistenta mare, in conditii de ploaie si ninsoare accentuata; la peste 20.000 mm regasim echipamente, de regula foarte scumpe, cu o rezistenta foarte mare la ploaie si ninsori puternice; exista si situatii in care un material intre 5.000 si 10.000 mm este bun si capabil sa faca fata ploilor sau zapezilor usoare; sub 1000 de mm practic rezistenta este zero.
- Materiale rezistente la umiditate care nu respira! Sunt practic acele materiale heavy-duty, cu foarte mare protectie impotriva patrunderii apei, in general acoperite cu PVC, nu permite vaporilor de apa sa treaca dinspre interior spre exterior, ceea ce le limiteaza utilitatea din cauza acumularii transpiratiei.
- Materialele rezistentd la umiditate care respira! Sunt cele mai practice materiale pe care le regasim la imbracaminte si incaltaminte, ele blocheaza pastrunderea umiditatii si a apei spre interior dar permite vaporilor sa treaca de la interior spre exterior. Gradul de penetrare al vaporilor de la interior spre exterior este masurat in g/m²/24 hours deci se masoara cate grame de vapori pot penetra un metru cub de material, in 24 de ore iar cu cat este mai mare valoarea cu atat este mai mare gradul de respirabilitate.
- Tehnologia care sta la baza materialelor ce impiedica apa sa patrunda in interior dar permite vaporilor sa iasa la exterior foloseste o membrana cu milioane de pori de dimensiuni microscopice – de pana la 20.000 de ori mai mici decat o picatura de apa; in plus, in membrana este integrat si un material oleophobic (rezistenta la ulei) cu rolul de a preveni degradarea membranei. Unele membrane sunt laminate pe interior si sunt utilizate simplu, pe deasupra hainelor normale, cu scopul de a proteja de apa, fiind foarte usor de folosit, eficiente si rapide.
- In cazul unui echipament care protejeaza si de frig si de ploaie, este utilizat adesea si un tratament chimic denumit DWR - Durable Water Repellent, care are rolul de a „strange” si evacua picaturile de apa, colecteaza inclusiv vaporii ce ies dinspre interior.
- Pe langa imbracaminte si incaltaminte, standardul de rezistenta la apa este important si pentru pescarii de crap ce urmaresc sa isi achizitioneze un cort sau un bivvy; aici se masoara rezistenta hidrostatica (fara a se tine seama de vant) prin testul standard denumit hydro-static head rating. Cu cat este mai mare valoarea in mm cu atat mai mare este rezistenta hidrostatica a cortului, minimul de rezistenta la corturile turistice este considerat a fi 1000mm iar la 2000mm cortul e capabil sa faca fata ploilor grele. Tutusi, aavand in vedere factoriii la care este supus un cort de pescuit si structura sa, este indicta o evaluare de minim 3000 mm rezistent hidrostatica.
Pe langa haine si echipamente, pescarul mai utilizeaza si o serie intreaga de accesorii, scule si obiecte care, la randul lor sunt supuse riscului deteriorarii, in general datorita patrunderii umiditatii, prafului sau altor obiecte. Si pentru ca ne dorim accesorii si scule de calitate, cu durata mare de viata, trebuie sa tinem cont si de un alt standard ce se poate aplica, atunci cand este cazul, respectiv IP.
Ce este standardul IP - standardul de protectie impotriva patrunderii apei?
IP inseamna ingress protection si este utilizat de diversi producatori pentru a informa clientul despre nivelul de eficienta a sigilarii impotriva corpurilor straine si/sau a umiditatii. Un obiect evaluat dupa acest standardul va primi 2 caractere/cifre dupa IP, dupa exemplul IP14. Prima cifra reprezinta gradul de protectie la particule solide iar a 2-a cifra reprezinta gradul de protectie oferit impotriva patrunderii apei (picurare, pulverizare, stropire, scufundare etc).
- Prima cifra de dupa IP poate fi X respectiv nu s-a facut o evaluare sau o cifra de la 0 la 6 unde: 0 este fara protectie; 1 = protectie impotriva corpurilor cu dimensiuni mai mari de 50mm; 2 = protectie impotriva corpurilor cu dimensiuni mai mari de 12.5mm; 3 = protectie impotriva corpurilor cu dimensiuni mai mari decat 2.5mm, (ex cabluri groase); 4 = protectie impotriva corpurilor cu dimensiuni mai mari decat 1mm (cabluri sau fire); 5 = protectie relativa impotriva prafului; 6 = protectie totala impotriva prafului.
- A 2-a cifra de dupa IP poate fi X respectiv nu s-a facut o evaluare; 0 = fara pretectie impotriva patrunderii apei; 1 = rezistenta minima la picurare; 2 = rezistenta la picurare; 3 = rezistenta la pulverizare; 4 = rezistenta la stropire; 5 = rezistenta la jet de apa; 6 = rezistenta la jet puternic de apa; 6K = rezistenta la jet foarte puternic de apa; 7 = rezistenta la imersie de pana la 1 m adancime; 8 = rezistenta la imersie de pana la 3 m adancime; 9K = rezistenta la jet foarte puternic de apa cu temperatura inalta.
- Cel mai adesea, pescarii vor fi interesati de standardul IPX urmat de o cifra, exemplu IPX3, ceea ce inseamna ca: X – produsul nu a fost evaluat impotriva patrunderii corpurilor solide ci doar impotriva patrunderii apei.
- O clasificare mai elaborata a standardului IPX este utilizand cifre de la 0 la 8, unde IPX0 nu ofera protectie la patrunderea apei; IPX1 ofera protectie impotriva condensului sau a picaturilor; IPX2 ofera protectie impotriva pulverizarii apei sub unghi de 15 grade de la verticala; IPX3 ofera protectie impotriva pulverizarii apei sub unghi de 60 grade de la verticala; IPX4 ofera protectie impotriva stropirii din orice unghi; IPX5 oferta protectie impotriva apei sub presiune mica ce vine din orice unghi; IPX6 oferta protectie impotriva apei sub presiune mare ce vine din orice unghi; IPX7 oferta protectie pt 30 de minute in cazul scufundarii la o adancime de pana la 1 metru; IPX8 ofera protectie continua la imersie, indiferent de adancime.
- In functie de obiect, mai putem intalni standardul IP urmat de 3 caractere, respectiv primele 2 sunt cifre iar ultimul este o litera; literele standard utilizate in cazul rezistentei la patrunde sunt: H – high voltage, M – miscare in timpul testului de rezistenta la patrunderea apei, S – static in timpul testului de rezistenta la patrunderea apei, W – conditii de vreme.
Ne dorim ca aceste informatii sa va ajute in luarea unor decizii cat mai in cunostinta de cauza atunci cand va aflati in cautarea unui echipament sau a unor accesorii ce sunt supuse evaluarii standardelor de mai sus.
Comentarii