Cum alegem cel mai bun sonar pentru pescuit in functie de necesitati?

  1. Cum functioneaza un sonar?
  2. Sonda, unghiul de propagare, frecventa si puterea!
  3. Preferintele personale!
  4. GPS, Wi-Fi si Bluetooth!
  5. Buget si brand!

Adesea ne lasam angrenati in dezbateri si discutii, uneori pe malul baltii sau raului, alteori pe forumuri, despre ce conteaza mai mult si care e cel mai important lucru in obtinerea succesului la o partida de pescuit. Cum faci sa prinzi peste? Cum faci patul de nada, cu ce carlige incepi, ce schimbi cand nimic nu functioneaza, ce spune solunarul? Cat de importante sunt sculele sau ce fir este mai bun? Dar inainte de toate acestea, unanim acceptat e faptul ca localizarea este factorul primordial. Cat de important e in intreg ansamblul de factori...aici e deja discutabil si parerile sunt impartite, personal as transpune o celebra zicala: atunci cand este facuta corect conteaza 10% din succes, atunci cand este facuta gresit conteaza 90% din insucces. In mare parte din activitati ne bazam pe simturile noastre, pe experienta si expertiza ce ne defineste metoda. Unii sunt mandri, pe buna dreptate, de nivelul lor de intelegere si succes, pentru altii este descurajant si dificil de inteles esecurile constante. Insa odata cu dezvoltatea tehnologiei si a faptului ca pescuitul a devenit cu adevarat un sport, realizam ca avem nevoie de o extensie a simturilor nostre in “lupta” cu natura. Cel mai mare avantaj al pestilor acum poate fi neutralizat usor, tot ce ne trebuie este un SONAR. Dar misiunea de a cumpara un sonar nu e una simpla, diversitatea de astfel de instrumente este acum foarte mare, diferite sonare ofera imagistica diferita si trebuie sa te asiguri ca vei face alegerea potrivita stilului tau de pescuit. In mod cert, confruntarea cu multitudinea de aparate de functionalitati si tehnicalitati multiple si complicate pot bulversa, mai ales pescarii amatori care sunt la prima alegere. De aceea am hotarat sa facem un mic indrumar explicativ al cumparatorului de sonar astfel incat sa iti dam increderea si oportunitatea unei alegeri corecte.

Cum functioneaza un sonar?

Sonarul este un instrument care prin intermediul unei sonde produce unde sonore ultrascurte ce se extind in apa sub un unghi, pe masura ce se desfasoara undele intalnesc diverse corpurii, sunt reflectate inapoi, receptionate si interpretate. Sonarul de pescuit va utiliza un ecran pentru a reda grafic pestii din apa si in plus va calcula cateva valori importante corelate cu imaginea respectiva.

Sonda, unghiul de propagare, frecventa si puterea!

Un prim criteriu in alegerea unui sonar poate fi deschiderea unghiului, in general unghiurile varianza intre 9 la 60°, cele mai populare fiind cu deschidere de 20°. Pe masura ce unda coboara, suprafata acoperita este mai extinsa dar scade sensitivitatea pe adancime. O sonda poate avea abilitatea de a lucra cu mai multe unghiuri din acelasi punct, caracteristica ce poate constitui criteriu suplimentar si important. Pentru pescuit la adancimi mici un unghi larg este mai indicat dar pentru pescuit la mare adancime un unghi ingust va fi alegerea corecta. De asemenea, sonda poate lucra cu diferite frecvente: frecventa unica, dubla sau multipla. Frecventa la care opereaza sonda este direct corelata cu unghiul de propagare astfel incat pentru ape putin adanci sunt utilizate frecvente mai mari de 200kHz iar pentru ape adanci optima este frecventa de 50kHz. Exista sonare care opereaza cu 2 sonde, daca bugetul va permite, un astfel de aparat va fi superior. Un alt indicator este puterea de iesire RMS, exprimata in Watt. Daca pentru sonarele destinate pescuitului de mica adancime puterea nu este un factor atat de important, in cazul pescuitului la mare adancime aceasta este insa foarte importanta, o putere mare este absolut necesara unui semnal de calitate.

Preferintele personale!

Un criteriu important, de cele mai multe ori ignorat, este cel al preferintelor dar si al capacitatilor tehnice personale. Un device prea complicat pentru nivelul nostru inseamna resurse cheltuite neutilizate iar in sens invers un device care nu se ridica la nivelul tehnic al pescuitului practicat va incurca mai mult si va fi rapid abandonat. E important sa va raportati la nevoile si nivelul propriu: poate e necesar un ecran mare cu o rezolutie buna sau dimpotriva ceva minimalist, preferati un gadget cu un nivel mare de automatizare si interactiune minima sau dimpotriva doriti control extins asupra setarilor, aveti nevoie de un anumit nivel de comfort sau acest lucru nu conteaza. Trebuie sa luati in calcul si sa contabilizati toate acestea inainte de a alege.

GPS, Wi-Fi si Bluetooth!

Capabilitatile GPS ale unui sonar au devenit o necesitate, practic cu aceasta functionalitate poti marca locurile de pescuit pentru a le regasi usor, poti utiliza harti prestabilite a caror cartografiere a fost deja facuta iar unele sonare permit chiar cartografiere si navigatie personalizata. Un criteriu suplimentar ar putea fi Wi-fi si Bluetooth-ul, cu o serie de avantaje e a te contecta la telefon si la aplicatiile dorite.

Buget si brand!

Probabil acest criteriu ar fi trebuit pozitionat mai sus pentru ca, de cele mai multe ori, bugetul este un filtru foarte important si limiteaza considerabil aproape orice alegere. Totusi, in conditiile in care optiunile, in cadrul aceluiasi interval de pret, sunt extrem de variate, am decis sa il lasam la final. In plus am considerat ca un sonar este genul de echipament ce, odata achizitionat, trebuie sa te serveasca o perioada indelungata si astfel merita o investitie suplimentara, atat timp cat celelalte criterii sunt bine intelese si fixate. Bugetul va trebui corelat cu brandul producatorului, pentru a te asigura de alegerea unui produs stabil, fiabil, care sa raspunda asteptarilor tale si nu in ultimul rand de accesorizare. Printre cei mai respectati si de incredere producatori amintim: Garmin, Lowrance, Humminbird si Raymarine.

Speram ca am schitat un ghid util si bine argumentat pentru a va ajuta in alegerea voastra, in cazul in care ati decis ca un sonar va intregeste echipamentul de pescuit.

Comentarii