Ce este raportul de recuperare al mulinetei?

  1. Introducere
  2. Ce este raportul de recuperare al unei mulinete?
  3. Cum interpretam raportul de recuperare?
  4. Cat de important este raportul de recuperare?

Introducere

Intelegerea datelor tehnice ale echipamentului nostru de pescuit este deosebit de importanta, finalmente acest lucru se reflecta direct in gradul de succes sau in esecul partidelor de pescuit. Informatia tehnica poate fi dificila, prezentata steril sau lipsita de context, de aceea noi incercam sa o facem digerabila si precisa pentru dumneavoastra. Astazi vorbim despre raportul de recuperare al mulinetei, rolul jucat in tehnica de pescuit si in contextul unei partide.

Ce este raportul de recuperare al unei mulinete?

Pe scurt, acest raport este definit ca numarul de curse facute de tambur sau rotor la o cursa completa a manivelei. Practic este determinata viteza cu care este infasurata/recuperata linia pe tambur, astfel incat acest raport trebuie sa devina un criteriu riguros pentru toti pescarii.

Cum interpretam raportul de recuperare?

Sa luam, spre exemplu, un raport de recuperare de 5.2/1, unde 1 reprezinta o cursa completa a manivelei, astfel generand un numar de 5.2 rotatii complete ale tamburului (in cazul mulinetelor baitcast) sau 5.2 rotatii ale rotorului (in cazul mulinetelor de tip spinning). Viteza de recuperare a firului unei mulinete este mai mare cu cat numarul din stanga este mai mare, in consecinta o mulineta cu raport 5.2/1 va fi mai lenta decat una de 7.1/1 iar o mulineta de 10.1/1 va fi mult mai rapida decat una de 5.2/1.

Pentru un calcul exact al firului recuperat si o adaptare corecta, trebuie sa corelam raportul de recuperare cu diametrul tamburului; ex: 2 mulinete cu acelasi raport vor recupera lungimi diferite de fir.

Cat de important este raportul de recuperare?

Raportul in sine este atat de important pe cat doreste pescarul sa fie. Un pescar deosebit de pasionat si care va pescui avid, des, preocupat constant de rezultate, va incerca sa maximizeze rolul mulinetei, inclusiv raportul acesteia. Pentru marea noastra majoritate, pescuitul este unul de relaxare si placere, asadar putem trasa niste linii generale, mai putin riguroase dar totusi suficient de clare pentru a face alegeri corecte:

  • Raport intre 3.8/1 si 5.4/1 - recuperare relativ lenta a liniei;
  • Raport intre 5.5/1 si  6.7.1 -  recupere la o viteza medie - superioara;
  • Raport intre 7.1/1 si 10.1/1 - recuperare rapida sau foarte rapida a liniei.

Este foarte posibil ca, odata cu analiza diferitelor tehnici de pescuit, sa descoperim ca aceste intervale ce definesc un raport lent, mediu sau rapid, sa difere ca cifre si interpretare. In special in tehnicile la rapitor (spining si baitcasting) diversitatea stilurilor, pestilor vizati si a nalucilor utilizate impunand o documentare atenta si serioasa in alegerea unei mulinete. Iata cateva generalitati din cadrul acestei tehnici:

  • Mulinetele cu raport de recuperare mic, respectiv recuperare lenta a liniei, sunt alegerea optima pentru pescuitul cu naluci sau momeli grele si voluminoase, la adancimi mari sau pe ape reci; mentin naluca in zona de atac o perioada indelungata, asigura o prezentare naturala, sunt potrivite pentru specii care nu vaneaza in mare viteza; in general aceste mulinete dezvolta multa forta; 
  • Mulinetele cu raport de recuperare mediu - au o viteza superioara de recuperare a firului, asigurand versatilitate si adaptabilitate majoritatii tehnicilor, pestilor si nalucilor; ideale pentru pescuit in straturile medii si superficiale ale apelor, cu crankbait-uri si spinnere; cu usurinta se pot adapta si unei recuperari mai lente.
  • Mulinete rapide - se adreseaza in general pescarilor experimentati sau stapani pe tehnici specifice bazate pe un control superior al nalucii, la pesti ce vaneaza in mare viteza, cu topwattere, jiguri - viermi sau creaturi soft, jerkbaits sau crank-uri lipless.

La crap se folosesc, in general, rapoarte mici de recuperare datorita faptului ca se urmareste realizarea unui sistem solid si puternic, care sa genereze multa forta de tractare. Si intreg spectrul pescuitului stationar este dominat de mulinete cu recuperare relativ lenta. In cazul tehnicilor la feeder si crap, raportul mic insa este adesea compensat prin supradimensionarea tamburului, accentul cade pe corelarea dintre diametrul tamburului si lungimea recuperata la un tur de manivela, mai degraba decat pe viteza de recuperare.

La final vom spune ca nu exista un raport bun sau rau, alegerea corecta e dictata in principal de tehnica vizata, nevoile pescarului dar si de dorinta si capacitatea lui de adaptare. Fire intinse!

Comentarii