Review mulineta OKUMA 8K

Pentru majoritatea pescarilor numele OKUMA este unul familiar mai ales datorita mulinetelor recunoscute ca fiind “FARA MOARTE”. Este o calitate rara (de fapt un intreg set de calitati) in zilele noastre in care piata este inundata de sute de producatori si mii de produse ale caror standarde sunt mai degraba dictate de marketing decat de calitate. Ei bine, in aceasta piata deosebit de diversa OKUMA ramane relevanta pastrand o nisa, ce altadata era mainstream, si anume mulinete construite sa reziste, sa tina o viata, mulinete pe care le pescuiesti cu incredere, mulinete care livreaza ce promit, nu cedeaza…partida de partida…ani dupa ani. Dar exista si o alta dimensiune care face ca produsele OKUMA sa fie cu atat mai apreciate si dezirabile, este vorba de pretul lor, excelent pentru valoarea obtinuta. In plus, avansul extraordinar si accesul facil la tehnologie din ultimii ani, permit companiei sa stea fata in fata cu branduri japoneze de renume precum SHIMANO sau DAIWA.

Astazi vorbim de o mulineta absolut impresionanta si care genereaza un interes major printre pescarii de crap – mulineta OKUMA 8K.

Inainte de a intra in detalii va prezint toate caracteristicile acestei mulinete:

 • Sistem Super Slow Oscillation;
 • Sistem transmisie Worm Shaft;
 • CFR: sistem Cyclonic Flow Rotor;
 • Rotor cu perie previne efectiv răsucirile firului;
 • Tambur de aluminiu acoperit;
 • 5BB+1RB rulmenți inoxidabili;
 • Rulment cu role pe sistemul Quick Set Anti Reverse;
 • Pinion bronz prelucrat mecanic;
 • FPD : sistem frânare frontal Fast Progressive Drag;
 • Două clip-uri pentru fir, rotunde, din inox;
 • Sistem frânare pe rotor;
 • Frănă frontală etanșă Hydro Block;
 • Sistem rigid Even Flow Rotor;
 • Sistem de frânare cu discuri Carbonite;
 • Manivelă rigidă Zinc cu buton knob din lemn;
 • Buton manivelă ergo din lemn;
 • Carcasă grafit rezistenă la coroziune.

Primul lucru imediat remarcabil este masivitatea acestei mulinte! Este o mulineta masiva cu un diametru al tamburului foarte mare iar aceasta, in combinatie cu sistemul Super Slow Oscilation face posibila atingerea unor distante de aruncare apreciabile. Ce face Super Slow Oscilation? Practic aseaza fiecare bucla recuperata paralel cu bucla anterioara asigurand o uniformitate a distributiei firului pe tambur.  La aruncare pescarul va avea perceptia fina si cursiva a desfasurarii firului, fara incurcaturi, fara obstacole, cu frecare minima intre bucle.

     Tamburul este din aluminiu masiv, cu o forma alungita (45mm) de tip long cast si tot din aluminiu masiv este si bratul pick-up-ului, excelent finisat si robust. In plus pick-up-ul este dotat cu rola ce reduce rasucirea monofilamentului la recuperare. Acest lucru este dublat de RBS – rotor brake system, feature ce are acelasi scop, respectiv previne rasucirea firului, de data aceasta in timpul lansarii. In plus, rotorul mai beneficiaza de 2 sisteme deosebit de utile: primul este CFR – Cyclonic Flow Rotor – are menirea de a introduce un flux de aer sub si in jurul tamburului in timpul rotirii manivelei, cu scopul de a pastra uscat mediul si de a preveni corodarea pieselor; al 2-lea este un sistem de perii ce impiedica patrunderea firului sub rotor, in ax.  Transmisia este asigurata de un sistem Worm Shaft, OKUMA nu da gres in implementarea ei, mulineta se misca fluid, stabil, predictibil, beneficiind si de 5 rulmenti plus unul cu role ce preia sistemul Quick Set Anti Reverse. Toti acesti rulmentii sunt, desigur, din otel inoxidabil. 2 clipsuri perfect rotunjite din otel inxoxidabil sunt prezente pe tambur astfel ca se poate lansa in clip fara teama si cu incredere ca firul nu va avea de suferit. Bratul manivelei este din zinc dotat cu maner de lemn, lucrat si montat non-central astfel ca se auto pozitioneaza optim pentru prindere. Corpul mulinetei este constuit din grafit rezistent la coroziune, atent lucra si ofera o perceptie de angrenaj robust si solid.

Okuma 8K, la fel ca majoritatea mulinetelor mari utilizate in pescuitul modern al crapului, nu foloseste un sistem bait runner, intreaga responsabilitate ramane pe seama franei frontale – FPD. FPD este un sistem de franare rapida si progresiva astfel incat din cateva click-uri firul este liber iar in sens invers pescarul are acces rapid si control asupra unei frane cu toleranta si gradualitate foarte buna. Practic ajustarea franei tranziteaza de la minim la maxim in cadrul unei singure rotatii de 360°. In plus frana este etansa, apa nu patrunde in interior.

Daca ar fi sa ii gasim un cusur acestei mulinete atunci acesta ar fi greutatea ei considerabila. Este o mulineta grea, are nu mai putin de 750g, totusi stiind ca in majoritatea timpului mulineta impreuna cu lanseta, sta pe suport, si tinand cont de toate celelalte mari avantaje putem spune ca e impediment peste care se poate trece usor.

In final trebuie spus ca OKUMA 8K este o mulineta la un pret absolut incredibil pentru calitatea si valoarea pe care o ofera, o mulineta ce include o lunga serie de tehnologii de top si constuita din materiale durabile, cu un design modern si atragator. Nu poti da gres cu o asemenea alegere.

Mulineta beneficiaza de 2 ani garantie. A fost pusa in vanzare din 2018 si niciun exemplar nu s-a intors pe garantie - aspect care defineste calitatea, fiabilitatea si rezistenta mulinetei.

Comentarii