Cum sa alegi cosuletul pentru pescuit la feeder?

  1. Introducere.
  2. Tipuri de momitoare utilizate in tehnica pescuitului la feeder.
    1. Cosulet clasic tip cusca.
    2. Method feederul.
    3. Pellet feeder.
    4. Maggot feeder. 
    5. Alte denumiri (functii si forme specifice):
      1. Scoop Feeder
      2. Hybrid Feeder
      3. Bomb Feeder
      4. Banjo Feeder
      5. Distance feeder sau rocket feeder sau bullet feeder (diverse demuniri de marketing)
      6. Bait Feeder (diverse alte denumiri de marketing)
    6. Concluzie.

Introducere.

Pescuitul la feeder a cunoscut o popularitate fulminanta si a devenit una din cele mai intalnite tehnici ale zilelor noastre, fapt posibil gratie eficientei, versatilitatii si aplicabilitatii vaste - fie ca e vorba de tipul de apa (rau, balta, canal, lac de acumulare) sau de tipul de peste pasnic vizat (existand chiar impovizatii ce vizeaza rapitorul prin aceasta tehnica), dar si utilizarii unor scule relativ usoare ce fac drilurile foarte placute si, in general, adoptarii unui stil perfect situat intre un pescuit relaxant si unul activ, bogat in capturi. Pentru ca da chiar numele tehnicii, astazi vom vorbi despre “cosuletul” de feeder in sine, despre importanta adaptarii lui la contextul partidei, si vom incerca sa elaboram criteriile care diferentiaza cosuletele sau momitoarele de feeder.

Tipuri de momitoare utilizate in tehnica pescuitului la feeder.

Vechile arcuri in care bunicii sau parintii nostri indesau mamaliga sunt si astazi foarte eficiente, acest mod de a pescuit cu moleala in apropierea unei nade cat mai compacte fiind practic predecesorul pescuitului la feeder, asa cum il cunoastem astazi. Desigur, odata cu dezvoltarea industriei dedicate pescuitului sportiv si a concursurilor de calitate, momitoarele au cunoscut forme si specializari clare, influentand si fiind influentate, la randul lor, de tehnica si sculele de pescuit folosite. 

Cosulet clasic tip cusca.

Poate cel mai prezent si utilizat tip de momitor dedicat pescuitului la feeder, cosuletul deschis este gandit pentru o eliberare rapida sau foarte rapida a nadei, de cele mai multe ori este deschis la ambele capete dar atunci cand se doreste o eliberare intarziata poate fi inchis la capatul inferior. Poate avea o forma cilindrica sau cubica/paralelipipedica, cea din urma il recomanda pentru rauri. Peretii pot fi din plasa metalica sau din plastic, cu ochiuri de deschidere mare - eliberare rapida a nadei, sau ochiuri foarte mici, atunci cand vrei sa eliberezi nada treptat, pe o perioada mai indelungata. Tipul de plasa si dimensiunea ochiurilor joaca un rol si in felul si viteza de recuperare a momitorului si la comportamentul acestuia pe substrat (ex: un momitor metalic va fi mai dificil de adaptat unui pescuit in zone cu agatatura fata de unul din plastic). Tipurile de prindere sau montaj in linie difera de la cele mai simple, cu vartej, pana la tije inline interschimbabile. Este un cos deosebit de vertatil si se poate pescui cu el pe aproape orice tip de apa, atat timp cat ii adaptezi greutatea, forma si volumul. Poate fi folosit cu monturi paternoster, free running rig sau running rig cu bucla.

Method feederul.

Acest tip de momitor dezvolta o intreaga tehnica in sine, particulara si adaptata pescuitului pe balta sau pe lac, la crap sau pesti pasnici de talie mare ce se hranesc pe substrat, deosebit de eficient cand pestii concureaza pentru hrana. In principiu, methodul are o forma costata sau un profil de asa natura incat poate primi si mentine, sub o forma foarte compacta, nada si momeala, aceasta din urma fiind presata sau incorporata, pana cand ajunge pe substrat unde va deveni disponibila pestilor, fie prin raspandirea naturala a nadei, fie prin actiunea pestilor ce se vor hrani cu nada din momitor. In mod cert, acest timp de prezentare a momelii, presat in nada, presupune utilizarea unui forfac scurt sau foarte scurt. Formele de method feeder sunt foarte diverse dar in principiu sunt plate, aerodinamice, majoritatea inline dar exista si atasate cu vartej; in cele mai noi forme avem methoduri ce pot fi rapid schimbate gratie tijelor speciale ce permit deconectarea/conectarea corpului. In functie de context, greutatea unui method poate varia de la 10 gr si 70 gr., in cazuri specifice pot fi atinse insa si 100 gr. Methodul face echipa excelenta cu mixuri de calitate, nade complexe, pelete si momeli atasate tip boiles, wafter, pelete, porumb sau artificiale. 

Pellet feeder.

Numele indica, evident, specializarea acestui tip de momitor, scopul lui devine deosebit de important in contextul in care nu iti doresti un pat de nada de tip nor (granulatie fina), care sa atraga exemplare de talie mica/medie sau sa declanseze trasaturi false, atunci cand pestii concureaza pentru hrana. Dimpotriva, pellet feederul te invita sa il folosesti, de regula, in sezonul rece, cand urmaresti sa capturezi exemplare mari, cu o nada proteica sau complexa, de tip pellete. Desi il regasiti in multiple forme (fiecare brand propunand diverse arhitecturi prin care retin peletele in interiorul momitorului), scopul si functionalitatea se pastreaza pentru toate tipurile: indesi pelete in momitor, urmand ca acestea sa formeze un micropat, odata ajuns pe substrat. Ca si in cazul method feederului, forfacul folosit trebuie sa fie scurt sau foarte scurt.

Maggot feeder. 

Iarasi, un nume care explica in sine functionalitatea si adresabilitatea acestui tip de momitor, practic destinat intretinerii patului de nada cu viermi. Forma preferata este cea cilindrica, ovala, aproape de cea a unui ou, in general cu un corp din plastic prevazut cu orificii prin care viermii pot parasi treptat momitorul. Cu cat orificiile sunt la mari/largi cu atat mai repede viermii vor parasi incinta. Unele forme particulare vor fi alungite, astfel ca recomanda o conectare inline, altele sunt adaptate integrarii si prezentarii viermilor in nada presata, odata ajunsi pe sustrat viermii urmand a desface rapid mixul, activand micropatul. 

Alte denumiri (functii si forme specifice):

Scoop Feeder

- in linii generale, poate fi descris ca un momitor costat, in forma de clopot (cupa sau calus) - incarcare si descarcare facila -  ce poate primi pasta sau pelete presate;

Hybrid Feeder

- un method feeder ce prezinta suport lateral pentru pasta, mixul sau peletele moi cu care e incarcat, prezentand diverse orificii, de regula pe fundul momitorului, pe unde apa patrunde, producand descarcarea nadei;

Bomb Feeder

- asemanator ca forma si functie cu maggot feeder, destinat aruncarilor la distanta mare; unii producatori propun un design de tip scoica, asigurand astfel pozitionarea nadei in sus;

Banjo Feeder

- un method feeder cu forma specifica de…banjo (instrument muzical tip mandolina)

Distance feeder sau rocket feeder sau bullet feeder (diverse demuniri de marketing)

- monitor cu forma aerodinamica pronuntata, de regula o specializare a unui cosulet clasic din plasa metalica, ce prezinta o greutate plasata in varf, ce va propulsa incarcatura la mare distanta;

Bait Feeder (diverse alte denumiri de marketing)

- sunt cosuri simple, foarte voluminoase dar usoare, din plasa cu ochiuri medii/mari, utilizate la nadirea grea de mare precizie, atunci cand vrei sa eviti nadirea cu bulgari.


Concluzie.

La final vom spune ca o buna adaptare a monitorului (ca forma, greutate, volum si functionalitate) la contextul partidei de pescuit, poate insemna diferenta dintre esec si succes, sau diferenta dintre o partida banala si una de exceptie. Poate cele mai bune exemple le veti regasi in cadrul descrierilor partidelor de competitie dar, cu siguranta, chiar propria experienta va va confirma acest lucru. Va dorim fire intinse!

Comentarii