Despre prohibitie si sezonul de pescuit 2021!

Despre prohibitie si sezonul de pescuit 2021!
 1. Update Important Ordin de prohibitie 2021!
 2. Informatii de interes general
 3. Perioadele de prohibitie in functie de specia vizata

     Anul trecut, cu putin inainte de sarbatori, ANPA a publicat Proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii pentru anul 2021. Pana la publicarea lui in Monitorul Oficial, putem aprecia ca majoritatea lucrurilor de interes vor ramane nemodificate si facem un scurt rezumat a celor mai importante puncte si subpuncte legate de perioada de prohibitie pentru anul 2021.

Update Important Ordin de prohibitie 2021!

Ordinul de prohibitie a fost publicat in monitorul oficial pe data de 19 martie 2021, Partea I - Nr. 278 si prezinta efecte imediate de la publicarea acestuia! Acesta poate fi descarcat accesand pagina oficiala a Monitorului Oficial selectand din pagina data 19 martie, apoi din sectiunea Partea I - selectand nr. 278.

Nota importanta:

Capitolul II, Art.6-8, prevede:

In mod special, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor de stiuca, salau, somn si crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (Catch and Release).

Informatii de interes general

 • Se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricăror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv;
 • Pe fluviul Dunarea, in zona ce constituie frontiera cu Bulgaria, se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv si familial, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv, pe o perioada de 45 de zile;
 • Pentru apele ce constituie frontiera cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial, în perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv, pe o perioada de 45 de zile;
 • Pe raul Prut si pe lacul de acumulare Stanca – Costesti, se interzice pescuitul in scop comercial și recreativ/sportiv, pe o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.
 • In Complexul Razim - Sinoe si lacurile litorale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie
 • In zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv;

Perioadele de prohibitie in functie de specia vizata

Asadar, este interzis pescuitul comercial, recreativ/sportiv si familial al urmatoarelor specii de pesti sau vietuitoare acvatice vii:

 • STIUCAintre 01 februarie 2021 – 15 martie 2021 inclusiv si intre 01 februarie 2022-15 martie 2022, fara a aduce atingere prevederilor art.1;
 • SALAU, BIBAN – intre 20 martie – 07 iunie inclusiv;
 • COREGON, LIPAN - tot timpul anului;
 • PASTRAV INDIGEN, CURCUBEU, FANTANEL – de la data intrarii in vigoare a ordinului pana pe 31 martie 2021 si intre 01 octombrie 2021 - 31 martie 2022;
 • LOSTRITA – tot timpul anului;
 • STURION – tot timpul anului;
 • SCRUMBIE:
  • pe Dunare și bratele sale:
   • de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia - km 43, intre 05 aprilie - 14 aprilie inclusiv;
   • de la Ceatal Chilia - km 43 pana la Vadul Oii – km 238, intre 09 aprilie – 23 aprilie inclusiv;
   • de la Vadul Oii - km 238, pana la Chiciu - km 374.5, intre 19 aprilie – 03 mai inclusiv;
   • de la Chiciu - km 374,5 pana la Baraj Porțile de Fier II, intre 29 aprilie – 13 mai inclusiv.
  • pescuitul scrumbiei este interzis, in fata gurilor de vărsare a Dunarii în Marea Neagra - pe tot parcursul anului, pe o adancime de 5 kilometri in largul Marii si pe un coridor lat de 2 kilometri socotit cate 1 kilometru de o parte si de alta a axului bratelor Sfântu Gheorghe și Sulina; in fata bratului Chilia, latimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul bratului iar spre nord pana la limita apelor teritoriale romane;
  • prin exceptie de la prevederile art.7, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se admite pescuitul in scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci, in perioada 22 aprilie - 1 mai inclusiv, in zonele aprobate prin Hot. Guv. nr 763/2015 pentru Planul de Management si a Regulamentului Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii".

     Pentru listele complete ale zonelor cu restrictii si ale speciilor de pesti si vietuitoare ce sunt cuprinse in ordinul pe 2021, precum si pentru dispozitiile finale de interes, mai ales pentru cele legate de pescuitul in Delta Dunarii, va rugam sa consultati intreg documentul publicat in Monitorul Oficial, selectand data de 19 martie, Partea I (5), nr. 278.

     La final am pastrat ideea importantei acestei perioade in ciclul de evolutie al pestilor. Ca pescari, trebuie nu doar sa respectam ci sa sustinem si sa intelegem mecanismul si importanta perioadei de reproducere si impactul direct asupra ecosistemului si al calitatii pescuitului nostru, in anii viitori. Nu sunt neglijabile nici riscurile la care se supun cei ce pescuiesc in prohibitie, OD nr 23. din 5.03.2008, Capitolul 9, articolul 59 prevede: „Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei si cu retinerea si suspendarea pe o perioada de 90 de zile a permisului sau autorizatiei, dupa caz:”, aliniatul f) „pescuitul recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale, prin orice metode si mijloace, al pestilor si al altor vietuitoare acvatice, in perioada de prohibitie si in zonele de protectie”. De asemenea, articolul 67 prevede: „(1) Pe langa organele de urmarire penala sunt competente sa efectueze acte de constatare pentru faptele prevăzute la art. 64 și 65 si persoanele cu drept de inspectie si control din cadrul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, Garzii Nationale de Mediu, Administratiei Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii», precum si ofițeri si subofiteri din cadrul Jandarmeriei Romane”, „(3) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 58-63 se fac de catre personalul prevazut la alin. (1), de catre ofiterii și agentii din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera Romane, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane, precum si de catre personalul silvic din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva”

     Acest articol este informativ si nu are caracter oficial, informatiile ordinului privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii pentru anul 2021, au fost preluate de pe siteul oficial al Monitorului Oficial iar informatiile legate de sanctiuni si mijloace de control au fost preluate de pe portalul legislatie.just.ro.

Esti pregatit pentru o viitoare partida de pescuit?

Comentarii

Alex acum 4 luni Raspunde
Ma ii pescuit sportiv adica ii C&R, daca ti pofta de peste te duci si iti cumperi. Daca nu sa faca cum ii la Vanatori.
Cu respect.
Cojocaru Cristi acum 4 luni Raspunde
Categoric ca pestele este pe cale de disparitie si din cauza unor pescari sportivi care sunt prea lacomi , dar nu aici s-a produs dezastrul ! Stim cu totii ca se braconeaza intr-un stil barbar , fi-e cu plase sau mai nou ELECTRICIENII ! Oricum este o mare mizerie ce se-ntampla si ce s-a hotarat . Normal era sa se plateasca o taxa pentru permis ANPA , dar sa se foloseasca corect acesti bani la imbunatatirea Deltei .
Iotu Mihai acum 5 luni Raspunde
OUG23/2008 a fost declarată neconstituțională, iar interpretarea ei în favoarea planului de amenzi al agentilor ANPA a făcut multe victime!. În principiu nu ai voie să pescuiești cu mai mult de 2 cârlige la undita sau lanseta în apele salmonidice, de aici și inspirația agentilor... În ordonanță nu scrie nominal despre interdicția taparinei pe. Dunăre la scrumbie, ci se refera doar la pescuitul celorlalte specii pescuite staționar de pe mal sau din barcă. De aici confuzia creată intenționat, pentru a avea un instrument care să mai ciuguleasca niște bani de la oameni... Scrumbia se prinde în două modurilegale: comercial - la plase, sportiv - la taparina(prin definiție ea are minim 5 cârlige), iar ilegal, în multe alte feluri... E o totală aberație,.. iar noi acceptăm!
Didos acum 6 luni Raspunde
Bine , bine , merge pescuitul familial , dar cei din Delta , au nevoie numai de peste , cat sa manance ? In rest , de unde bani , daca pescuitul comercial este interzis ? Ce sa faca ? Sa recolteze si sa vanda stuf ? Si uite asa , omul cinstit , impins de nevoie , ajunge braconier ! Traiasca braconajul !
gheorghe stirbu acum 6 luni Raspunde
Sa interzici pescuitul sportiv la anumite specii si sa lasi criminalii compusi din pescari si ocrotitorii acestora dreptul de a distruge delta ,asta da gindire. Pana nu o sa dispara legaturile dintre pescari si organele de control nu se poate fece nimic , Pune frate sa pazeasca armata o perioada si o sa vedem si rezultate.
Florea Ionut acum 6 luni Raspunde
Lămuriți-mă va rog. Din data de 15 martie și până pe 9 aprilie când intră prohibiția generală, se poate pescui la stiucă?
Vezi raspunsurile
Sorin Sarandidi acum 6 luni Raspunde
Nu se poate ca un pescar sportiv care investeste bani in aceasta pasiune, sa plece cu traista goala din delta. Asta e ipocrizie la maxim.
Pe vremurile adevarate aveam voie sa plecam din delta dupa cum stiti cu 3 kg x nr.de zile/pescar, comfirmate de AGVPS la intrarea in delta contra a 5 lei/zi. Apoi se faceau controale inopinate la pontoane pe sosele etc.cu aplicarea legilor.(confiscari si amenzi) Trebuiau exemple si lucrurile mergeau bine.
Trebuie revazuta legea cu simt de raspundere si dealtfel cu buna credinta. NU SUNTETI SINGURI IN TARA ASTA.
Cu respect.
Mielu Vasile acum 6 luni Raspunde
In Delta pestele este terminat de pescarii asa zis profesionisti care nu respecta datele din permisul care le este eliberat de ex. pescuiesc primavara cu prostovolul (interzis de de peste 20 ani), au plase (setca, vintir, taliana) care depasesc mult limitele impuse de permisul care le este eliberat, km si kilometrii de setca, pescuit intensificat in prohibitie etc. Asa ca masura asta aplicata doar pescarilor sportivi (care depasesc si ei limitele permiselor ce la sunt eliberate) este insuficienta. Mai este bineinteles si braconajul intens practicat de localnici care nu au nici un fel de inregistrare sau permis care pescuiesc cu curent si cu setca monofilament. Asa ca noul guvernator ar fi bine sa adreseze si celelalte segmente care distrug fauna piscicola in delta
J.Nicolae acum 6 luni Raspunde
Normal ar fii ca la noi in tara sa iti permita ra retii maxim 2 kg sau daca este vorba de un peste mai mare de 2 kg poti retine fie 2kg fie pestede peste 2 kg dar maxim pana la 10kg. Sincer nu ai nevoie de mai mult daca chiar vrei sa manaci peste prins de tine.
Dar avand in vedere ca in Delta sunt unii chiar filati de politie care faceau intr-o zi 20-30 de drumuri cu barca in care aveau grija sa nu detina mai mult de 5kg, E normal sa opreasca acest tip de braconaj la limita legii.
20*5 = 100 kg zi....
Ivan Gabriel acum 7 luni Raspunde
Bună ziua.Eu cred ca cel mai important lucru este cit peste țării și să nu-l rănește,eu cred ca poti sa ai multe Muste pe taparine,dar dacă retii 5 kg de peste pe zi nu este o problemă, dar cum să zis mai sus ,ei au altă interpretare si am auzit ca s-au dat amenzi de 500 lei,cu toate că nu este specificat,probabil ca cine u are timp dorește să ia 5 kg de peste în timp mai scurt.Eu as.face alta propunere foarte profitabilă pentru autorități:mai multe tipuri de permise după cantitatea pe care vrei sa o retii la o partidă de pescuit, la o anumita suma să iei cit prinzi,adică 2000 lei ,un exemplu
Vezi raspunsurile
ETEGAN VICTOR acum 7 luni Raspunde
Politia de frontiera Calafat spune ca doar doua ace pe lanseta
Vezi raspunsurile
PETRE NICULESCU acum 7 luni Raspunde
Aș dori să-mi spune-ți și mie daca este specificat undeva numărul de cârlige folosit la pescuitul SCRUMBIEI pe Dunăre cuȚaparina ?
Vă mulțumesc!!!!
Vezi raspunsurile