- Introducere
- Lansete
- Mulinete
Introducere
Daiwa este unul din cele mai populare branduri din lumea pescuitului, un nume care se bucura de un mare respect in randul pescarilor din tara noastra, mai ales datorita mulinetelor de foarte buna calitate. Incepand din 1958 Daiwa este o prezenta constanta pe toate pietele de desfacere din lume, inovand permanent si propunand tehnologii din ce in ce mai avansate, materiale si performante de top. Ne-am propus astazi o prezentare a tehnologiilor si inovatiilor pe care Daiwa le utilizeaza, pentru a intelege mai bine natura si rolul lor in cadrul echipamentelor comercializate de prestigiosul producator japonez.
Lansete
SVF NANOPLUS
– Super High Volume Fiber – tehnologie ce presupune controlul de mare precizie a rasinii Nanoplus, ce este mai intai imbogatita cu un nanoaliaj, si utilizarea acesteia la conectarea fibrelor de grafit unidirectionale pentru a rezulta un blanc cu densitate maxima de grafit, extrem de usor, deosebit de puternic si de mare sensitivitate.
SVF CARBON
– Super High Volume Fiber – este tehnologie similara cu SVF Nanoplus, prin care rasina este utilizata la conectarea fibrelor de carbon pentru a rezulta un blanc cu densitate maxima de carbon, extrem de usor, puternic si de mare sensitivitate. Spre deosebire de fibrele de carbon high volume, SVF Carbon utilizeaza o cantitate mai mica de rasina astfel incat se obtine o greutate redusa, o sensitivitate mare si actiune ultra fast.
HVF Nanoplus
– High Volume Fiber – tehnologie ce utilizeaza rasina Nanoplus, imbogatita cu nanoaliaj, pentru conectarea fibrelor de carbon pentru a obtine un blanc mai usor, mai puternic si cu o actiune mai rapida decat in cazul fibrelor de carbon obisnuite.
AGS
– Air Guide System - tehnologie utilizata in realizarea inelelor ce echipeaza lansetele Daiwa pentru a obtine o greutate foarte redusa, un control sporit si performante notabile in atingerea distantelor mari de lansare. Tehnologia presupune o rigiditate marita a inelului gratie cadrului din carbon, de 3 ori mai rigid decat titanium dar cu pana la 40% mai usor decat un cadru conventional. In plus cadrul de carbon se integreaza in blanc mult mai natural, semnalele transmise de fir nu sunt absorbite de blanc. Se obtine practic un control inalt, mult imbunatatit al lansetei.
3DX
– 3D Cross Carbon Fiber - este o tehnologie prin care fibrele de carbon formeaza o tesatura tridimensionala ce se va mula si se va incorpora pe exteriorul blancului pentru a crea rezistenta superioara la torsiune, rigiditate, actiune rapida si performante sporite.
V-Joint
– este o tehnologie ce isi propune sa elimine rigiditatea ce apare atunci cand doua tronsoane sunt imbinate, fiind astfel afecteaza curbarea naturala a lansetei. Prin utilizarea fibrelor de carbon pozitionate in diagonala sau unghi de 45 de grade in zona de conectare sau la spigot, inginerii de la Daiwa au eliminat acest neajuns, obtinand un echilibru perfect intre curbarea naturala si rezistenta.
X45® CARBON FIBER
– tehnologie ce presupune intercalarea fibrelor de carbon in unghi de 45 de grade, rezusltand astfel un material cu rezistenta superioara la torsiune fara a pierde din flexiblitate. Blancul ce va utiliza aceasta tehnologie va fi mai puternic si rezistent, capabil de aruncari mai precise, cu un control mult imbunatatit.
Z-SVF® CARBON FIBER TECHNOLOGY
– cea mai calitativa fibra de carbon utilizata de Daiwa pentru lansete premium, de calitate exceptionala. Presupune un proces tehnologic deosebit de avansat.
Mulinete
AIR BAIL® BAIL DESIGN
– patentul de la Daiwa presupune un design unic al pick-up-ului si galetului, obtinandu-se astfel un maxim de rezistenta si rigiditate cu o greutate extrem de redusa, o functionare foarte lina, uniforma si fara riscuri in lansare sau recuperarea liniei.
ABS
– ANTI-BACKLASH SYSTEM (ABS® II) – este un sistem ce permite aruncari foarte lungi si impiedica rasucirea firului, prevenind formarea conurilor, firul parasind tamburul in bucle mari si uniforme.
AIR METAL®
– mulinete cu corp si rotor din magneziu, exceland astfel la capitolul greutate redusa; inainte de utilizare, magneziul este supus unui proces tehnologic special, obtinand astfel calitati superioare si fiind complet rezistent la coroziune.
AIR ROTOR®
– design al rotorului mult imbunatatit fara de designul clasic, cu 15% mai usor fata de rotorul clasic din acelasi material, cu vibratii mult reduse, cu centru de greutate pozitionat foarte jos ce conduce la un echilibru de rotatie superior, cu o distributie a stresului la care este supus, mult imbunatatita.
AUTOMATIC TOURNAMENT DRAG (ATD™)
– tehnologie nou introdusa la mulinetele de spinning Daiwa ce presupune un suport sporit pentru tamburul metalic, acesta are acum un sprijin superior, presiunea este distribuita uniform in discurile de franare, fiind redusa „pulsarea” respectiv franarea debuteaza fin si actioneaza uniform atunci cand pestele trage.
CRBB® BALL BEARINGS
– tehnologie prin care rulmentii sunt sigilati si feriti de nisip, particule de praf sau alte particule abrazive, asigurand o rezistenta la coroziune cu pana de 12 ori mai mare decat in cazul rulmentilor standard.
CROSS WRAP®
– sistem unic de distribuire si infasurare incrucisata a liniei pe tambur, fiind astfel evitata ingroparea firului si obtinandu-se distante mai mari la lansare. Este o tehnologie cu atat mai utila cu cat previne incalcirea braidurilor in jurul axei, o problema frecventa la spinning.
DIGIGEAR®
– sistem de angrenaj frezat dezvoltat de Daiwa prin care puterea exercitata de manivela este direct transmisa in rotor
HARDBODYZ®
– concept Daiwa de prelucrare precisa a aliajului metalic pentru a obtine un material usor, durabil si rezistent, utilizat in construirea mulinetelor.
INFINITE ANTI-REVERSE®
– sistem realizat dintr-un rulment din otel de cea mai buna calitate ce permite rotatia intr-un singur sens, atunci cand se doreste asta.
MAGFORCE® 3D
– sistem de franare magnetica ce permite 3 optiuni de franare in functie de distanta magnetilor fata de tambur: MAX BRAKE – maximum de franare; ALL-ROUND – acopera majoritatea situatiilor in pescuit, un echilibru foarte bun intre forta de franare si viteza; LONG CAST – forta magnetica de franare este minima ceea ce permite o viteza superioara a tamburului pentru a obtine distante mari la aruncare.
MAGFORCE®-Z
– sistem de franare magnetica ce depaseste in calitate sistemul de franare centrifugal conventional.
MAGSEALED® PRINCIPLE
– principiu dezvoltat de NASA si bazat pe realizarea unei bariere dintr-un ulei special, magnetic ce realizeaza o sigilare magnetica ce nu produce aproape nici o frictiune, izoleaza perfect si impiedica patrunderea apei, a particulelor de praf sau a altor particule cristaline. Aplicatii si tehnologii ce se desprind din acest principiu:
MAG SEALED® BALL BEARINGS
– aplicatie pentru rulmenti
MAGSEALED® LINE ROLLER
– aplicatie pentru galet
QUICK DRAG (QD®)
– sistem ce permite pescarului atingerea nivelului de franare setat, de la zero – free drag, in mai putin de o rotatie completa.
TWIST BUSTER II®
– dezvoltare a sistemului patentat de Daiwa ce presupune un design si o functionalitate a galetului ce reduce minimizeaza firului si reduce frictiunea dintre fir si galet.
TWITCHIN'BAR
– sistem dezvoltat pentru mulinetele de baitcast utilizate la pescuitul stiucii, salaului sau bibanului, ideale pentru jerkbait sau tehnici verticale, prin care este recuperat excesul de fir dintr-o singura apasare a unui dispozitiv specific. Mai mult, poate fi folosit pentru a imprima nalucii a actiune subtila.
UTD
– Ultimate Tournament Drag – un sistem de discuri din carbon, supradimensionate, care sunt de aproximativ 30 de ori mai durabile decat discurile normale; puterea de franare este considerabil mai mare iar in plus rezistenta la pornire este redusa, franarea functioneaza lin, uniform si eficient.
ZAION® BODY / ROTOR
– material dezvolat de Daiwa special pentru a construi corpul si rotorul unei mulinete; este un material de mare rigiditate, usor si solid. Este practic un material de inalta densitate, din aceeasi familie cu carbonul, la fel de puternic ca magneziu, cu peste 20% mai puternic decat Nylon/ABS-ul, cu 50% mai usor decat aluminiul.
Comentarii